Jesuit: ”Franciskus har aldrig sagt att han tänker avgå”

”Påven Franciskus har aldrig sagt att han tänker avgå.” Det förklarade den italienske jesuitpatern Antonio Spadaro under söndagskvällen i italiensk tv. Påvens förtrogne yttrade sig i den populära intervjuserien A Sua Immagine.

Franciskus är en ”beslutsam person”, som menar att äldre har en vishetspotential, sade chefredaktören för jesuittidskriften Civiltà Cattolica. Påven skrattar åt att man tillskriver honom ett yttrande om att han skulle umgås med tankar på att dra sig tillbaka. ”Något sådant har det inte varit tal om”, klargjorde Spadaro. ”Det är dessutom omöjligt, eftersom påven Franciskus går framåt med beslutsamhet, dag för dag.”

Bakgrunden till spekulationerna är en lång påvedokumentär av Spadaro, som sändes den 11 december på  italienska tv-kanalen Sky med anledning av Franciskus 80-årsdag. I denna finns också en tre år gammal intervjusekvens där Franciskus säger: ”Jag har känslan av att mitt pontifikat kommer att bli kort – fyra eller fem år. Det är en vag känsla. Jag har känslan av att Herren har sänt mig för en kort tid.”

Kathpress 2016-12-19