Katoliker över hela världen vill fortsätta se påvens mässor online

Efter att Vatikanen förra veckan upphörde med livesändningarna av påven Franciskus dagliga veckomässor online, har katoliker över hela världen genom olika mediekanaler uppmanat påven att återuppta sändningarna. Livestreamingen av påvemässorna upphörde den 18 maj, samma dag som de katolska stiften över hela Italien började återuppta sina offentliga mässor, efter en tid av nedstängning på grund av coronapandemin. Fortfarande får många katoliker i andra länder leva helt utan möjlighet att fysiskt besöka en mässa.

Påven började sända sina morgonmässor från kapellet i huset Santa Marta, hans residens i Vatikanen, den 9 mars, dagen efter att alla italienska katolska stift ställde in det offentliga mässfirandet efter regeringens förordning om nedstängning av stora delar av samhällslivet i landet. En talesman för Vatikanen sade att livestreamingen gjordes för att ”möjliggöra för dem som så önskar att följa firandet i förening i bön med biskopen av Rom”. I början av varje mässa har påven erbjudit en böneintention som ofta varit relaterad till det lidande som orsakats av coronapandemin.

När Vatikanen kungjorde att sändningarna upphör sade Vatikanens talesman att påven önskar att ”Guds folk därmed kan återgå till en mer vanlig gemenskap med Herren i sakramenten och delta i söndagsliturgin i kyrkorna”. En artikel via den latinamerikanska katolska nyhetstjänsten ACI Prensa vilken berättade om att webbsändningarna av påvemässorna upphör fick snabbt nära 2000 kommentarer i sociala media där katoliker uttryckte tacksamhet för livesändningarna och frågade varför stift i många delar av Latinamerika fortfarande är nedstängda. Vatican News rapporterade att tusentals personer i Kina hade reagerat på nyheten med ”en del smärta och också med tårar”. Nyhetstjänsten uppger vidare att man också fått mail från tusentals personer från alla delar av världen som beklagar att påvemässorna inte längre sänds via nätet.

Många som har reagerat är personer som på grund av att de tillhör riskgrupper ännu inte kan gå i de offentliga mässor som återupptas på flera håll, och som har uppskattat att följa påvens mässfirande och lyssna på hans predikningar. Över hela världen har enskilda församlingar livesänt mässor online under tiden som kyrkorna varit helt nedstängda eller som en kompensation för strikta begräsningar av antal tillåtna deltagare. Dessa mässor har visat sig ha följare via webben från långt utanför församlingarnas geografiska områden. Frågan som många av dessa församlingar nu kommer att behöva ställa sig är om livesändningarna ska fortsätta även den dag pandemin, eller åtgärderna mot den, är förbi. Flera ser nu en ny möjlighet till både evangelisation och tjänst för troende som av andra skäl än corona inte kan ta sig till en kyrka och en fysisk mässa.

Catholic News Agency, 2020-05-21

Detta är en nyhetstext vars källa finns här