Katolsk församling i Pakistan hyr in vakter efter väpnad attack

Pakistan_map_(1990_version)Kristna i den pakistanska staden Lahore vidtar ökade säkerhetsåtgärder efter en väpnad attack mot en katolsk kyrka i stadens kristna kvarter. Tidigt i lördags morse öppnade två beväpnade män på motorcyklar eld vid huvudingången till S:t Josefs kyrka. Ingen människa kom till skada vid attacken, som bara orsakade smärre skador på kyrkobyggnaden och en intilliggande skolbyggnad.

Polisen söker nu efter männen och har placerat kyrkan under 24 timmars bevakning. Man uppger att man ännu inte har någon aning om motivet till attacken. ”Kanske försökte förövarna orsaka spänningar mellan olika religiösa grupper i området. Att attackera religiösa byggnader är knäppt”, sade polisofficeren Iqbal Hasan som citeras av brittiska Catholic Herald.

Som reaktion på attacken har kristna grupper i området uppgett att de inte kan lita på att polisen kommer att skydda dem och har därför vidtaget egna säkerhetsåtgärder. Fader Asif Sardar som är kaplan i S:t Josefs katolska församling sade till Catholic Herald att sådana åtgärder omfattar förbättrad kameraövervakning, upprättande av säkerhetsbarriärer runt kyrkan och inhyrda beväpnade säkerhetsvakter. ”Detta är andra gången som vår församling har blivit måltavla. Jag säger till människor att de inte ska vara rädda och att vi måste avstå från varje tanke på hämnd. Vi måste vara försiktiga och tänka på våra barn. Gud är den störste beskyddaren”, sade han.

En folkmobb drog genom gatorna i området förra månaden, efter att en mentalsjuk man hade anklagats för att ha bränt Koranen. Under dessa oroligheter krossades fönstren på S:t Josefs kyrka.

Catholic Herald, 2016-06-10