Katolsk kyrka vandaliserad av chilenska demonstranter

Maskerade gatudemonstranter vandaliserade en katolsk kyrka i Chiles huvudstad Santiago, alldeles i närheten av samlingsplatsen för nära tre veckors massdemonstrationer mot Chiles regering och ekonomiska förhållanden, i fredags. Detta rapporterade den katolska nyhetssajten Crux i samband med demonstrationerna i fredags, efter att ha tagit del av bilder från en fotograf från den sekulära nyhetsbyrån AP. På bilderna ser man demonstranter släpa ut kyrkbänkar, Jesusstatyer och andra kristna bilder och kyrkliga föremål på gatan för att använda dem som ved i en eldbarrikad innan demonstranterna drabbade samman med polis.

Borgmästaren i Santiago uppgav att ungefär 75 000 personer befann sig ute på gatorna under fredagens protester. Också huvudbyggnaden för Pedro de Valdivia-universitetet vandaliserades på ett liknande sätt och lokal-TV har uppgett att även butiker och företag utsattes.Askan från elden som demonstranterna gjorde upp med alla föremål från kyrkan spred sig över det torg där de flesta demonstranterna samlades.

Merparten av protesterna i Santiago under de senaste 22 dagarna har varit fredliga men några har spårat ut i våld. Vid flera tillfällen har stenkastande demonstranter drabbat samman med kravallpolis som har svarat med tårgas och vattenkanoner. Enligt chilenska Röda korset har minst 20 personer dött och mer än 2 500 skadats av våldsamheterna. Protesterna riktar sig mot en ekonomisk politik som av demonstranterna upplevs som socialt orättfärdig.

Vad den katolska kyrkan, som har manat båda sidor till lugn och dialog och även regeringen till konkreta reformer, har gjort för att drabbas av vandalisering av det slag som dokumenterats i fredags, framgår inte av några medierapporter.

Crux Now, 2019-11-09

Detta är en nyhetstext, källan via länken här