Kristna seriealbum får pris i Frankrike

I januari varje år äger Seriefestivalen i Angoulême rum, en mässa för tecknade serier i staden Angoulême i Frankrike. För 32:a året i följd har det internationella priset för kristna serier utdelat sitt pris, som går till ett verk som behandlar hoppet: John Bost, en föregångare, av Vincent Henry och Bruno Loth, utgivet av La Boite à bulle.
[John Bost, 1817–1881, var en calvinistisk pastor, som engagerade sig för funktionshindrade. För mera information: se Wikipedia på engelska, franska och tyska. övers. anm.]

Juryn i Angoulême för kristna seriealbum samlades i anslutning till den franska biskopskonferensen i Paris den 19 december 2017, under ordförandeskap av fader Michel Manguy, biskopsvikarie och kyrkoherde i Angoulême.

Bland de nio nominerade seriealbumen uppskattade juryn ”detta album för dess intressanta och fängslande berättelse om en remarkabel livsväg som övertygar. Detta val är en hyllning till engagemanget hos en man vars verk märks än idag och är särdeles aktuellt. John Bost finner sin kraft hos Gud. Det är en gripande album, som troget återger stämningen i den tid som skildras, genom layouten, färgsättningen och de realistiska teckningarna.”

Ett hedersomnämnande för år 2018 gick till Un bruit étrange et beau av tecknaren Zep (förlaget Rue de Sèvres). Hedersomnämnandet från juryn för kristna seriealbum

Jury hedersomnämnande gick till tecknaren Zeps verk Un bruit étrange et beau. Juryn ”uppskattade dess sobra men samtidigt realistiska grafik av hög kvalitet; ett fint utnyttjande av två färger som placerar läsaren mellan det förflutna och det nuvarande, mellan tystnaden och världens oro. Detta album är en glad filosofisk saga, ett verk med religiös och poetisk kontemplation, med texter om tvivel och tro. Ett säreget sätt att ta sig an kallelsen och munkens liv, en andlig kamp som varar hela livet. Ett album som inte lämna någon oberörd och som inbjuder till att reflektera över vilket mening vi kan ge våra liv.”

Priset delas ut under festivalen torsdagen den 25 januari 2018 kl. 15.00 i kyrkan Saint-Martial d’Angoulême.

Red. 2018-01-24