Kurder ger irakiska kristna skydd mot islamister

Presidenten i den autonoma regionen Kurdistan, Masud Barzani, har utlovat militärt skydd åt hotade kristna grupper i Irak. Detta meddelade Vatikanens nyhetsbyrå Fides i fredags och stödde sig på en lokal kristen källa. ”Vi dör tillsammans eller så lever vi vidare tillsammans med värdighet”, skall Barzani ha sagt till den kaldeiske patriarken Louis Raphael I. Sako [bilden] samt biskoparna i norra Irak. Barzani försäkrade kyrkoföreträdarna, att den autonoma regionen är beredd att ta emot de kristna, som flytt från Mosul undan terrorgruppen ”Islamska Staten” (IS), och att skydda deras liv och hem mot terrorister. De kristna skall inte fly till utlandet.

De senaste dagarna har kurdiska förband slagit tillbaka ett angrepp mot staden Tilkif i det så kallade Ninive-området, som av tradition betraktas som en kristen del av Irak. Området gränsar till den autonoma regionen i norr och kurderna har rest anspråk på det.

I en vädjan om hjälp riktad till Iraks regering framhåller den kaldeiske patriarken och biskoparna från norra Irak den stora betydelsen av det stöd och den hjälp kurderna gett de flyende kristna.

Kathpress 2014-07-25