Kyrkan i Bolivia pläderar för försoning

”Rättvisan bör eftersträva rättvisa och inte svara på den politiska frågan!” Det förklarade ordföranden för den bolivianska biskopskonferensen, monsignore Centellas, ärkebiskop av Sucre. Han upprepar sin appell till att respektera demokratin, konstitutionen och maktdelningen, i synnerhet genom rättstillämpningen. Han hävdade att ”respekten för den politiska konstitutionen och respekten för rättsstaten” är grundläggande.

Uttalandena från ordföranden för Bolivias biskopar kommer mitt under protester från medborgarrörelser, från coca-odlare och hälsorörelser mot ”förtrycket” från den nya makthavarna och mot arresteringen av den tidigare presidenten Jeanine Anez och två av hans ministrar. Dessa anklagas för statskupp, för uppror och för terrorism under krisen 2019, som följde på de omstridda valen och som ledde till att Evo Morales avsattes som president i Bolivia.

Manifestationer mot regeringen

”Bolivia genomlever en mycket svår situation”, sade ärkebiskopen, som uppmanar president Luis Arce att komma ihåg sin sina inledande tal, i vilka han bjöd in till en försoning, till slicka såren och att vandra tillsammans. ”Sådan borde den lämpliga andan vara i Bolivia, inte konflikter och konfrontationer”, förklarade monsignore Centellas.

En enorm manifestation drog genom stora delar av huvudstaden La Paz centrala delar och andra städer i landet den 18 mars. ”Det är inte rättvisan utan hämnden”, löd demonstranternas slogan, med hänvisning till det som hänt den förre presidenten. Demonstranterna anklagade också den nuvarande presidenten, Luis Acre, och den förre statschefen Evo Morales för att infört en odemokratisk regering. På samma sätt upprepade delar av det politiska livet och av civilsamhället sina varningar beträffande en nationalstrejk om arresteringarna fortsätter.

Ett rättsväsende på beställning

I denna mening underströk Sucres ärkebiskop att ”i det här landet finns det inget oberoende av makten” och tillade att de senaste dagarna händelser ”visar hur domstolsväsendet lyder den sittande regeringen”. ”Rättsväsendet bör söka efter det som är rätt och inte svara på den politiska frågan, ty detta stärker oss inte som ett demokratiskt land”, sade han.

Demokratifrågan i Bolivia är ”känslig” för ordföranden för Bolivias biskopskonferens, likväl erkänner han att det ibland ”förkommer försök till begränsningar, det finns många motsägelser och förändringar”, som tyder på att ”en demokratisk stat” inte har respekterats.

Vatican News 2021-03-19

Detta är en nyhetstext hämtad från Vatican News franska avdelning.