Kyrkan i Indien förnekar påtvingad konversion

En hinduisk organisation i norra Indien har anklagat kristna missionärer för påtvingad konversion. Biskop Raphy Manjaly i den nordindiska staden Allahabad förnekar detta. Han säger att vem som helst kan påstå det, när det finns krafter som försöker splittra befolkningen.

Han säger också att kyrkan i Indien inte stödjer eller uppmanar till religiös konversion. Det finns inga bevis för detta. Alla rapporter om konversion är grundlösa och vilseledande. Men han anser att man måste vara försiktig och uppmärksam, eftersom speciellt de fattiga kan övertygas att konvertera tillbaka till hinduism.

Sedan många år tillbaka finns det en lag som ska hindra olaglig konversion från hinduism till kristendom eller islam. Ingen kristen har dock dömts för olaglig konversion. Hinduiska grupper anklagar de kristna missionärerna för att de genom sitt arbete med utbildning och hälsovård, har konversion som huvudmål.

Flera kyrkoledare anser att det pågår en systematisk förföljelse av kristna i Indien. Pastorer och andra deltagare i bönestunder har misshandlats. Många kyrkor har stängts och pastorer har hämtats nattetid, så att de inte kan genomföra söndagsgudstjänster. Allt detta späder på mobbens våld mot de kristna.

Red. 2019-02-09

Nyheten från UCA News återfinns i sin helhet här