Påven Franciskus andra encyklika, Lovad vare du (Laudato si) från år 2015, handlar om vården av jorden, vårt gemensamma hem. Inte bara katoliker men också icke-katoliker deltar i påvens arbete för att sprida budskapet i Lovad vare du. Redan nu finns en dokumentär om påvens encyklika på YouTube, med titeln ”The Letter: A Message for Our Earth”. Den 90 minuter långa dokumentären kommer också att sändas den 21 december i USA via ett allmännyttigt tevebolag.
Dokumentärens regissör, Nicolas Brown, har en intressant bakgrund. Han växte upp som lutheran i Colorado. På hans konfirmationsläger fanns en stark närvaro av evangelisk kristendom med mycket bokstavlig tolkning av Bibeln. Det fick Brown att ta avstånd från kristendomen och odla fördomar mot kristen tro i tjugo år.
När Brown kontaktades för att göra en film om påvens encyklika var han skeptisk. ”Jag är inte katolik, jag är inte religiös. Jag är ett slags agnostiker.” Men när han läste Laudato si i Rom öppnades hans ögon. ”Jag tror att jag var ganska fördomsfull mot troende människor och tänkte att eftersom de har sin övertygelse och tro, skulle de inte stödja min personliga sanning och tro.” I kontakten med kardinalerna, bröderna, munkarna och nunnorna upptäckte Brown ”detta otroliga symbiotiska förhållande mellan vetenskap, tro och religion”. Han tillade: ”Jag förstår att det alltid finns punkter där det råder oenighet, men punkterna där man är överens var så mycket mer än vad jag förväntade mig.”
I dokumentären The Letter berättas om några av hoten mot miljön världen över, inklusive de förödande australiska bränderna 2020 och krympningen av korallreven i Stilla havet. Filmens titel hänvisar inte bara till påvens encyklika men också till den inbjudan påven skickade till fem personer att träffa påven i Vatikanen. Dessa fem beskrevs av Brown som ”de röstlösas röster”.
Från skapandet av dokumentären lärde sig Brown fördelarna med moraliskt ledarskap. ”Låt oss inse det. Forskare har inte mycket att säga om moralen i varför vi ska bry oss om vår planet.” Brown vill ”väcka Laudato si till liv inte bara för mitt folk, den typ av teknokrater och privilegierade människor i världen … men också för att förstå denna väg som påven tog och många religiösa människor tog.”
Den svåraste sekvensen att filma var att få en intervju med påven (han ger inga intervjuer). I stället blev det ett samtal med de fem klimataktivisterna, där också påven Franciskus deltog, i 80 minuter. ”Jag vet fortfarande inte hur det egentligen gick till. Han var verkligen mycket generös när vi väl kunde säkra det mötet.”
Red. 2022-12-16
Detta är ett referat av ett inlägg från National Catholic Reporter/Earthbeat, vars originaltext i dess helhet finns här