Makten får S att strunta i religionsfriheten

av ULF JONSSON Under rubriken Makten får S att strunta i religionsfriheten argumenterar jag i dag, måndagen den 9 april, på Svenska Dagbladets debattsida mot Socialdemokraternas vallöfte att förbjuda konfessionella friskolor om de vinner riksdagsvalet i höst.

Här nedan följer en sammanfattning av artikeln i SvD.

Hela artikeln kan man läsa via denna länk: https://www.svd.se/makten-far-s-att-strunta-i-religionsfriheten

I nästa nummer av Signum, som utkommer nu på fredag, finns ett flertal artiklar som behandlar frågan om de konfessionella friskolorna.

Sammanfattning av debattartikeln i dagens Svenska Dagbladet:

Ett totalförbud mot religiösa friskolor är omöjligt att införa i Sverige av europrättsliga skäl. Det vet den socialdemokratiska partiledningen. Ändå gick gymnasieminister Anna Ekström och civilminister Ardalan Shekarabi den 13 mars ut och förklarade att Socialdemokraterna kommer att införa ett sådant förbud om de vinner riksdagsvalet i höst.

Det socialdemokratiska vallöftet möttes omgående av protester. De kristna samfunden formulerade via SKR en kraftfull gemensam protest, och förslaget kritiserades på både DN:s och SvD:s ledarsidor. Vallöftet är exceptionellt. Inget demokratiskt land i hela världen har ett totalförbud mot religiösa skolor.

Särskilt anmärkningsvärt är att vallöftet lanserades bara fem dagar efter att regeringen tillsatt en egen utredning om de religiösa friskolorna. Utredningen behövs eftersom det i dag råder oklarheter på flera punkter kring de konfessionella skolorna. Men i utredningens uppdrag ingår inte att klarlägga huruvida det går att införa ett totalförbud mot religiösa skolor. Som utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) förklarade i Aftonbladet den 11 mars är det nämligen klart att ett sådant förbud är omöjligt att införa. Rätten att driva religiösa skolor är en central del av själva religionsfriheten inom Europarätten. Och Europrätten gäller även i Sverige.

Det socialdemokratiska vallöftet är en attack på religionsfriheten, samtidigt som det utlovar något som man vet är omöjligt att genomföra. Det är ingen vågad gissning att det avgörande motivet bakom vallöftet är förhoppningen om att vinna röster bland främlingsfientliga och islamofoba väljargrupper. För att uppnå regeringsmakten är man beredd att strunta i religionsfriheten och andra europeiska rättsprinciper. Det är möjligt att den kalkylen går ihop på kort sikt. Men på lång sikt riskerar man att förlora annat utmed vägen. Sin politiska respektabilitet till exempel.

Ulf Jonsson 2018-04-09