Många kyrkbröllop i Ukraina trots kriget

Många unga människor i Ukraina vill gifta sig kyrkligt, trots det ryska angreppskriget. ”Det är för dem viktigt att vara gifta”, säger den katolske hjälpbiskopen i Lviv, Wolodomyr Hruza, till tidningarna i den tyska förlagsgruppen Bistumspresse i Osnabrück. Själva bröllopsfesten avser de att avhålla senare. ”För mig ger det mig hopp om att livet lever vidare – fastän så många människor dör”, säger biskopen.

Under tre dagar i Stilla veckan hade han firat såväl diakon- som prästvigningar, berättade han. Det vill säga, i krigets smärta föds präster, som gör att kyrkan kan leva. Och barn kommer att födas, på många ställen utan ljus och värme, men de kommer att födas.

I hans kyrkor hade påsken firats ”mycket högtidligt och värdigt, trots flygvarningssirener, som vi alla hörde och trots att vi angreps av bomber och raketer”.

Enligt Hruza kommer kriget var vara ännu länge, fastän vapnen tystnar. ”Jag har hört sägas att ett krig varar bara så länge tills den siste överlevande dör”, förklarade han. Just nu är människorna fulla med adrenalin och tvånget att kämpa. ”Men när en gång läget, när det nu sker, lugnar sig, då försvinner kraften och adrenalinet. Och kvar finns alla familjer, som förlorat kära och anhöriga. Kvar finns också människorna med alla deras sorger och sårade. Vi oroar oss redan för hur vi kommer att kunna stödja alla dessa människor.”

Den grekisk-katolska kyrkan i Ukraina, är en delkyrka av den romersk-katolska. Den står under katolsk jurisdiktion, men följer liturgiskt den bysantinska riten. Till den bekänner sig, enligt Vatikanen, omkring 4,5 miljoner människor över hela världen. Därmed är det den största av de med Rom affilierade östkyrkorna. I det övervägande ortodoxa Ukraina är därmed var tredje invånare grekisk-katolsk.

Kathpress 2022-05-03

Detta är en nyhetstext.