Mänskliga rättigheter och religionsfrihet hotas i Kina

Enligt tillskyndare av mänskliga rättigheter är läget för religionsfrihet i Kina fortsatt kritiskt, och landet kan svårligen betraktas som en rättsstat. Föreningen för hotade folk (GfbV) kräver i en skrivelse till utrikesminister Heiko Maas (SPD), som på offentliggjordes i Göttingen på onsdagen, att den tyska förbundsregeringen tar upp frågan om mänskliga rättigheter, i dialog med kinesiska politiker. På torsdag kommer Maas att träffa den kinesiska utrikesministern Wang Yi, som för närvarande besöker Tyskland.

Mänskliga rättigheter befinner sig i folkrepubliken Kina ”i fritt fall”, förklarade direktorn för GfbV, Ulrich Delius. Framför allt hotas religiösa minoriteter och nationaliteter, som uigurer, kazaker, tibetaner och mongoler. Kommunistpartiet begränsar religionsfriheten för kristna, muslimer och buddhister, och försöker uppnå absolut kontroll över alla religiösa samfund.

Vidare kräver GfbV att man sätter stopp för villkorliga gripanden och att illegala häkten stängs i det asiatiska landet. ”Dessa centra för hjärntvättning är ett allvarligt hot mot kinesisk lag och icke förenligt med strävandena efter att vara en rättsstat”, sade Delius. Nästan varje vecka inträffar i dessa häkten oförklarade dödsfall. Därtill kommer att tusentals uigurer och kazaker utan laglig grund hålls fängslade i dessa centra.

Kathpress 2018-05-30