Moder Teresas hundraårsdag idag

Idag, torsdag den 26 augusti, firas hundraårsdagen av Moder Teresas (1910–1997) födelse. Agnes Gonxhe Bojaxhiu – som hennes ursprungliga civila namn löd – saligförklarades av påven Johannes Paul II den 19 oktober 2003.

Moder Teresa, som brukade kallas för de döendes skyddsängel i Kalkutta, växte upp i en albansk katolsk familj i Skopje i nuvarande Kosovo. Som artonåring inträdde hon i en kvinnlig ordensgemenskap i Skopje. 1948 lämnade hon gruppen för att bege sig till Indien och tjäna de fattiga i ett slumområde i Kalkutta. Hon grundade en ny orden, the Missionaires of Charity, som numera är verksam i 123 länder världen över, bland annat Sverige. 1979 fick Moder Teresa Nobels fredspris. Hon avled den 5 september 1997.

Idag på hennes hundraårsdag firas hon med flera minnesgudstjänster runt om i Kosovo. I Kosovo är majoriteten av befolkningen muslimer, men förhållandet mellan muslimer och katoliker är i allmänhet gott, och i flera städer är gator och torg uppkallade efter Moder Teresa.  För mer information se hemsidan Mother Teresa of Calcutta Center.

Red., 2010-08-26