Världsreligionsmötet i Kazakstan kan bli skådeplatsen för ett möte mellan påven Franciskus och Moskvapatriarken Kirill. Vatikanen och den kazakstanska regeringen bekräftade på tisdagen i ett gemensamt uttalande påvens resplaner till Kazakstan. Överhuvudet för rysk-ortodoxa kyrkan hade redan i november fått en inbjudan till religionsmötet. I början av maj meddelade tidningen Astana News att patriarken nu bestämt har tackat ja till att delta. Sedan år 2003 hålls ”Världsreligionernas kongress” ungefär vart tredje år i Kazakstan, och nu planerar man för det sjunde mötet, som ska hållas i mitten av september i huvudstaden Nur-Sultan, tidigare Astana.
Sedan veckor har det spekulerats i ett möte mellan Franciskus och Kirill. Redan innan Ukrainakriget bröt ut, talades det om att man skulle finna en neutral plats för ett möte, efter att de båda kyrkoledarna hade träffats för första gången år 2016 på Kuba. Ett tag såg det ut som att det skulle kunna bli ett möte inom ramen för en påveresa till Libanon i mitten av juni. Dessa planer gick dock om intet, då Vatikanen tackade nej. Det skulle ˮi stor utsträckning ha missförståttsˮ, hette det i början av maj i den motivering som lämnades av Vatikanens ”minister för ekumenik”, kardinal Kurt Koch. Kirill har internationellt fått alltmera kritik för att vid flera tillfällen offentligt ha rättfärdigat det ryska anfallskriget mot Ukraina.
Internationella nyhetsbyråer rapporterade under tiden på onsdagen, med hänvisning till uppgifter från diplomater, att Ungern på grund av patriark Kirill försinkar färdigställandet av EU:s sjätte sanktionspaket mot Ryssland. Ungern vill nämligen stryka Moskvapatriarkens namn från EU:s sanktionslista över de personer som ska förses med inreseförbud och vilkas tillgångar ska frysas. Premiärminister Viktor Orbán hade redan i början av maj uppgett i en radiointervju att Ungern inte skulle ställa sig bakom att Kirills namn fördes upp på sanktionslistan, eftersom detta skulle gå emot den ”heliga” religionsfriheten.
Vid det senaste extra EU-toppmötet i Bryssel på måndagskvällen kom regeringscheferna överens om ett kompletterande sanktionspaket samt ett omstritt oljeembargo mot Ryssland. Alla medlemsländer måste vara överens, för att detta ska träda i kraft. På onsdagen skulle en juridiskt bindande text slutgiltigt ha formulerats, men förhandlingarna måste nu fortsätta på torsdagen.
Kathpress 2022-06-02
Detta är en nyhetstext.