Nationaldag i Ukraina: påven ber för fred i landet

Inför Ukrainas nationaldagsfirande [i går, 24/9] förnyade påven sin vädjan om fred i landet. Franciskus sände en appell till ”alla partier, som är inblandade i konflikten” och till ”internationella instanser” att ”lösa konflikten, frige gisslan och åtgärda det humanitära nödläget”. Till 25-årsdagen av Ukrainas självständighet försäkrade Franciskus vid sin generalaudiens på Petersplatsen i onsdags, att han skulle be för fred i landet.

I juni reste statsekreteraren, kardinal Pietro Parolin till Ukraina för att manifestera påve Franciskus’ solidaritet med landet. Under våren uppmanade påven även till en särskild kollekt för det krigsdrabbade landet.

I Ukraina firade landets president Petro Porosjenko tillsammans med ledande företrädare för trossamfund 25-årsdagen av självständighetsförklaringen. Man samlades i Sofi katedralen i Kiev för att på uppmaning av presidentkansliet bedja för den ukrainska staten, freden, välstånd samt Guds beskydd för dem som försvarade landet.

Deltagare i bönen var metropoliten Onufri, ledare för den urkainsk-ortodoxa kyrkan under Moskva patriarkatet, storärkebiskop Shevchuk, ledare för Ukrainas grekisk-katolska kyrka förbunden med Rom, den ortodoxa patriarken Filaret, ledande företrädare för ytterligare kyrkor, för muslimer och för judar samt representanter för parlamentet och regeringen.

Den 24 augusti 1991 röstade parlamentet i Ukrainas socialistiska sovjetrepublik för landets självständighet från Sovjetunionen. Vid en folkomröstning den 1 december 1991 stöddes det beslutet av cirka 90 procent av de röstande.

Storärkebiskop Shevchuk manade deltagarna att vara aktsam om och bevara Ukrainas självständighet. ”Frihet och självständighet är en gåva från Gud till oss alla”, sade han.

I samband med militärparaden hölls en tyst minut till minne av dem som offrat sina liv i kampen mot proryska separatister i östra Ukraina. Enligt president Porosjenko har 2 504 ukrainska soldater stupat sedan fientligheterna inleddes i april 2014. Och enligt en rappor till FN har det hitintills dödats fler än 9 400 människor i striderna.

Kathpress 2016-08-24