Nationalhelgedom i Sri Lanka förstörd

Bombdåden mot hotell och katolska kyrkor på påskdagen i Sri Lanka har förorsakat förfäran bland politiker och kyrkliga företrädare. Enligt de senaste uppgifterna har minst 207 personer omkommit genom explosionerna. Hundratals blev sårade. Polisen arresterade enligt uppgift sju personer, men beträffande gärningsmännen och bakgrunden till terrorattacken föreligger hittills ingen information.

Påven Franciskus sade på påskdagen på Petersplatsen att han ställde sig solidarisk med de kristna församlingarna på ön ”och alla offer för grymt våld”. Nyheten om de många döda och sårade fyllde honom med sorg. Kardinal Albert Malcolm Ranjith, ärkebiskop av Colombo, krävde ”skoningslös bestraffning av de skyldiga. Bara djur kan bete sig på det sättet”.

Enligt uppgifter i medierna på påskdagens förmiddag hade flera explosioner ägt rum samtidigt i kyrkor och tre lyxhotell i Sri Lanka. Enligt senare uppgifter omkom 207 personer. Angreppen skall ha utförts av självmordsbombare.

Enligt officiella uppgifter ska explosionerna ha ägt rum i en kyrka i Colombo, samt två kyrkor utanför huvudstaden. De drabbade kyrkorna är S:t Antonius i Colombo, S:t Sebastian i Negombo och kyrkan i Batticaloa på östsidan av Sri Lanka. Vid tidpunkten för explosionerna firade de troende just påskmässan. Den åt S:t Antonius av Padua invigda kyrkan gäller som nationalhelgedom för katolikerna i Sri Lanka, där majoriteten av invånarna är buddhister. 6,7 procent av de 22 miljoner invånarna är katoliker.

Kathpress 2019-04-21