Nordkoreansk avhoppare: kristendomen växer trots förföljelse

79f1a472-270f-11e6-b3b6-bdf44ca17c9d_image_hiresTrots att den nordkoreanska regeringen gör allt den kan för att undertrycka och förfölja kristendomen fortsätter tron att spridas och växa, sade den nordkoreanske avhopparen Kim Chung-seong som talade inför ett ekumeniskt toppmöte mellan kristna ledare i olika kyrkor och samfund från över 130 länder i USA:s huvudstad Washington DC i slutet av förra veckan. Toppmötet är tänkt att vara ett årligt forum för uppmärksammande av förföljelse mot kristna runt om i världen. Mötet gästades bland annat av USA:s vicepresident Mike Pence och den katolske ärkebiskopen av Washington DC, kardinal Donald Wuerl.

Kim Chung-seoung är kristen missionär som flydde till Sydkorea 2004 och idag arbetar med kristna radiosändningar in i Nordkorea. Dessutom organiserar han systematisk smuggling av evangeliebudskap, kristen musik och nyheter från omvärlden via usb-minnen in i det stängda landet. ”Viktigast är att fylla det nordkoreanska folkets tankar med Jesus Kristus eftersom sanningen gör oss fria”, sade Kim i sitt framträdande inför toppmötet.

Kommunistdiktaturen Nordkorea anses vara en av de allra värsta förbrytarna mot mänskliga rättigheter i världen. Religionsfriheten är särskilt hårt undertryckt och regimen är obeveklig i att förfölja och straffa troende genom arresteringar, tortyr, fängslanden och avrättningar. Många troende förs till de koncentrationsläger som finns för politiska dissidenter och blir där utsatta för en utstuderad grymhet. Den brittiska kristna organisationen Open Doors UK beskrev nyligen i en rapport Nordkorea som ”världens värsta plats för kristna”. Den totalitära staten tillåter bara en enda typ av tillbedjan och det är av landets diktator Kim Jong-un. Av en total befolkning på drygt 25 miljoner människor tros runt 300 000 vara kristna, och av dessa har Open Doors skattat att mellan 50 000 och 75 000 är internerade i landets koncentrations- och arbetsläger. Enligt Kim Chung-seong beräknas mer än hälften av de kristna missionärer som illegalt tagit sig in i landet för att sprida evangeliet redan vara internerade.

Trots dessa förhållanden och alla hot som kristna lever under i landet, växer nu antalet kristna, påstår Kim. Han menar att tron stärks av förföljelsen: ”Det som Nordkoreas regim fruktar mest är evangeliets utbredning i landet. Detta eftersom Bibeln och evangeliet talar sanningen. Och om ljuset en gång lyser upp ett mörkt rum blir det ljust. När kristna samlas för bön och tillbedjan sker det på familjenivå för att minska risken att bli upptäckt av myndigheterna. Människor lämnar sina hus och drar sig tillbaka till flodstränder, bergstrakter eller någon annan avlägsen plats. Vi kan inte gå in i något hus.”

Regimen använder sig av en egen organisation, ”Koreas kristna förening”, för att kartlägga vilka som är kristna i landet och var de finns. Tyvärr, berättade Kim, tror många att denna förening är äkta. Den sprider också desinformation till omvärlden om situationen för religiösa i Nordkorea. Kim Chung-seong avslutade sitt framträdande inför toppmötet i Washington med att uppmana världens kristna att be för de kristna i Nordkorea och för ”den frihet som vi bara kan finna i Jesus Kristus”.

Catholic News Agency, 2017-05-14