Ny film om Moses och uttåget ur Egypten

Christian Bale (40), brittisk skådespelare och vinnare av en Oscar, anser att Gud och tron är en ”orubblig sanning”. Framför allt påminner hans båda barn honom om att det finns saker som överstiger den mänskliga varseblivningen. ”Jag vet att det finns vetenskapliga förklaringar till deras existens, men för mig är det ett under”, sade Bale i måndags vid presentationen av hans roll som ”Moses” i den nya filmen Exodus – gudar och kungar [Exodus: Gods and Kings] i Berlin.

Tron kan för honom liknas vid att cykla, sade Bale vidare. ”Du kan inte avlära det, om du en gång lärt dig det som barn.” Okritiskt ser han dock inte på religionen, betonade skådespelaren. Ingen kan t ex påstå att inkvisitionen varit något positivt. ”Religion är ett mäktigt verktyg, det kan användas till både goda och onda syften.”

För att förbereda sin roll som Moses har han läst många böcker och sett otaliga filmer, sade Bale, som tidigare tre gånger framställt Batman. Den bibliska gestalten betecknade han som ”en av de mest inflytelserika figurerna i mänsklighetens historia.” Han fascinerades särskilt av att Moses i filmen framställdes som en kluven karaktär, som ständigt kämpade med Gud och också tvivlade.

Regisören Ridley Scott: tron en vägledare

Regissören av Exodus, Ridley Scott (77) uppgav att han ser Gud och tron som vägledare. Det är som något han ärvt som barn, sade Scott i samband med filmpresentationen. Även om han inte verkligen avvisat tron, så hade han i ungdomen kommit bort från den, sade han. ”Men den försvinner aldrig.”

När den bibliska berättelsen om israeliternas uttåg ur Egypten filmats, imponerades han särskilt av berättelsens komplexitet och storhet och betydelsen av Moses gestalt. ”Han var en av de viktigaste personerna i Gamla testamentet, ja, i alla testamenten.” För honom har projektet därför varit ett stort tillfälle och en utmaning. ”Jag förvånades över hur lite jag visste om Moses.”

Kathpress 2014-12-15

Se också trailer till filmen via denna länk här