Ny generalabbedissa för Birgittasystrarna

teklaVid Birgittasystrarnas (Heliga Maria Elisabeth Hesselblads ordensgren) just avslutade generalkonvent i Farfa valdes syster M. Fabia Kattakayam till ny generalabbedissa efter Moder Tekla Famiglietti [bilden t.v.].

sr_fabia_kattakayam-250x250Moder Fabia [bilden t.h.] är 54 år och har de senaste sex åren varit priorinna vid birgittaklostret i Neapel. Hon är född i Kerala i sydvästra Indien men har arbetat i Italien de senaste 30 åren. Moder Fabia har studerat teologi i Rom och har en magisterexamen från det påvliga universitetet Gregoriana. Hon har haft en rad ansvarsfulla uppgifter inom orden.

Till vikarie, generalabbedissans ställföreträdare, valdes Syster Hilaria från klostret i Maribo i Danmark. Moder Hilaria kommer från Mexiko och har varit i Norden i tio år och talar även svenska.

Moder Tekla Famiglietti, som den 23 december fyller 80 år, avgick av åldersskäl. Hon valdes redan 1979 till ordens generalabbedissa och har således lett sin orden i hela 37 år. Under Moder Teklas många framgångsrika år som generalabbedissa har antalet kloster i denna ordensgren mer än fördubblats och likaså har antalet systrar ökat högst påtagligt. I dag har man över 600 systrar, som är aktiva i 55 kloster i 19 länder på fyra kontinenter.

Fredrik Vahlquist 2016-11-02
Fredrik Vahlquist är ordförande i Birgittastiftelsen och var ambassadör vid Heliga stolen, Vatikanen 2002–2008. Han skrev en understreckare i Svenska Dagbladet den 5 juni 2016 med anledning av helgonförklaringen av Moder Elisabeth Hesselblad. Den artikeln kan läsas via denna länk här