Nya presstalespersoner i Vatikanen

20160711t0845-1030-cns-press-burke-garciaPåven har utsett Greg Burke till talesman och Paloma García Ovejero till vicedirektör. Utnämningen är föranledd av att Vatikanens presschef sedan 2006, jesuitpatern Federico Lombardi, avgår med pension.

Greg Burke, född i St. Louis i USA, har arbetat i Vatikanen sedan 2012 och var tidigare TV-reporter för Fox News. García Ovejero är en spansk journalist som tidigare arbetat för den spanska biskopskonferensens radiostation. Han är den förste amerikanen att inneha en så viktig befattning i Vatikanen och hon är den första kvinnan någonsin att arbeta i Vatikanen på en sådan post. Båda tillträder sina befattningar den 1 augusti. Burkes utnämning var väntad sedan Franciskus utsett honom till biträdande chef för Vatikanens presstjänst den 21 december 2015, medan däremot García Ovejeros utnämning var stor och välkommen nyhet.

Greg Burke är 56 år gammal, gick i en jesuitskola i hemstaden St. Louis, Missouri, har en examen i litteraturvetenskap från Columbia University och specialiserade sig sedan på journalistik. Han blev också medlem i Opus Dei.

Efter studierna i New York arbetade han för United Press International of Chicago, samt nyhetsbyrån Reuters och veckotidningen Metropolitan. Senare sändes han till Rom som korrespondent för National Catholic Register.

Under tiden i Rom 1990 började han arbeta för Time magazine då Johannes Paulus II utsågs till Årets man. Han är jovialisk och utåtriktad och var 2001-2012 bland annat krigskorrespondent för Fox News.

I en intervju för America sade han att han var sporrad men samtidigt lite spänd inför sin nya uppgift och att han på nära håll sett hur hårt pater Lombardi fick arbeta. ”Men god informationsförmedling är ett lagarbete och vi har ett bra team, med början i toppen. Påven Franciskus har varit en mästare i att få ut sitt budskap. Det är en ära att få arbeta för honom.”

Då han var välkänd och mycket respekterad i Vatikanen, blev han i en svår krissituation kallad av Benedictus XVI att arbeta som huvudrådgivare på informationsområdet åt statssekretariatets sektion för allmänna frågor. Den första Vatileaksskandalen, då påvens butler läckt information till en italiensk journalist, hade då avslöjats i hela dess omfattning och det fanns ett uttalat behov av bättre professionell medierådgivning på de högre nivåerna i Vatikanen. Burke, som talar engelska, spanska, franska och italienska skötte sitt uppdrag med hög yrkesskicklighet och trohet och vann höga funktionärers förtroende i Vatikanen. Hans nya utnämning, som pater Lombardis efterträdare är en direkt följd härav.

Pater Lombardi har tjänstgjort under både Benedikt och Franciskus och har vunnit bred respekt och uppskattning för både professionalism och humanitet i sin gärning på denna ytterst krävande post. Hans utomordentliga prestationer förtjänar en särskild artikel.

Den nya vicedirektorn på Heliga stolens presstjänst, Paloma García Ovejero, är också en dynamisk och jovialisk personlighet. Född i Madrid 1975 utexaminerades hon 1998 från universitetet i Madrid i journalistik och efter att ha fått Mastertitel i baskiska studier kom hon till New York University, där hon specialiserade sig i kommunikation och managementstrategi.

Från 1998 arbetade hon åt ”Cadena Cope, Radio Españiola”, de spanska katolska biskoparnas radiokanal, först som redaktör, senare chefredaktör och huvudprogramledare. År 2012 blev hon sänd till Rom av radion, vars korrespondent hon varit sedan dess och hon har dessutom gett bidrag till olika TV-kanaler och tryckta medier. Hon talar spanska, engelska, italienska och kinesiska.

Det är intressant båda dessa nya mediekrafter i Vatikanen båda studerat i USA och för första gången kommer både en man och en kvinna vara påvens och Vatikanens talespersoner.

Gerard O’Connell, America, 2016-07-11