Påven Franciskus reser till Marocko

Påven Franciskus avreste på lördagen till Marocko för ett två dagar långt besök. Centrala ämnen är dialogen med islam samt migrationen. Enligt uppgifter från Vatikanen påbörjade påven ungefär kl. 11 sin resa från den romerska flygplatsen Fiumicino. Ankomsten till Marockos huvudstad Rabat beräknas till kl. 14.

På eftermiddagens program står bland annat att ett tal som påven håller inför marockanska medborgare samt företrädare för politik, företag och den diplomatiska kåren, och även ett officiellt möte med konung Mohammed VI. Vidare kommer Franciskus att besöka ett muslimskt predikoseminarium och den katolska organisationen Caritas, som tar sig an migranter.

Detta är påvens andra resa inom loppet av några få veckor till ett muslimskt präglat land. I början februari besökte Franciskus som förste påve i världshistorien den arabiska halvön och undertecknade därvid i Abu Dhabi en historisk överenskommelse om broderskap mellan kristna och muslimer.

Före sin avresa mottog påven i sitt residens Santa Marta en grupp marockanska migranter, som den katolska gemenskapen Sant’Egidio har tagit sig an. De åtföljdes av kardinal Konrad Krajewski, den påvlige allmoseutdelaren [med ansvar för socialt arbete, ö.a.].

Traditionsenligt sände Vatikanen under flygresan hälsningstelegram till statsöverhuvudena i de länder genom vilkas luftrum flygningen gick. Italiens president Sergio Mattarella fick av påven önskan att landet alltid skulle försvara de etiska värdena och söka efter lösningar präglade av solidaritet. President Emmanuel Macron mottog av påven försäkringar om böner för fred och harmoni i Frankrike, och Spaniens kung Felipe fick motsvarande hälsning.

Kathpress 2019-03-30