En prokinesisk tidning i Hongkong kräver i en artikelserie om katolska kyrkans roll i demokratirörelsen att ”Hongkongs religiösa institutioner ställs under regeringens förvaltarskap”. I fyra artiklar som sedan slutet av januari har publicerats i tidningen Ta Kung Pao, som sponsras av Kinas kommunistiska parti, anklagas kyrkan för att under de stora demokratidemonstrationerna under 2019 ha ”uppviglat” studenter i elever i Hongkong till ”oroligheter” och för att ha erbjudit prodemokratiska demonstranter gömställen. Det rapporterar den asiatiska nyhetsbyrån Ucanews, enligt vad den katolska nyhetsbyrån KNA uppger.
Framför allt anklagar tidningen kardinal Joseph Zen (90 år) för att ha ägnat sig åt antikinesiska aktiviteter tillsammans med de båda katolikerna Jimmy Lai och Martin Lee. Den tidigare förläggaren Lai (73 år) och den tidigare parlamentsledamoten Lee (84 år) häktades under 2021 på grund av sitt engagemang för demokrati och mot Kinas politiska inflytande, mot bakgrund av att Kina hade infört nationella säkerhetslagar.
Anklagelserna mot Zen syftar, enligt Ucanews, inte bara på hans stöd av demokratirörelsen, utan även på kardinalens kritik, som går längre tillbaka i tiden, mot Kina och landets religionspolitik. Ucanews citerade ur en artikel i Ta Kung Pao. Enligt uppgifter ska Lai från 2006 till december 2013 ha ställt mer än 20 miljoner yuan (3,2 miljoner USD) till förfogande för kardinal Zen, som politiska gåvor.
Religions- och Kinaexperten Nina Shea betraktar denna artikelserie som inledningen på en kinesisk kampanj för att kontrollera religionen i Hongkong. ”Efter undertryckande av den demokratiska lagstiftande församlingen, av oberoende rättsväsende av åsikts- press- och mötesfrihet i Hongkong riktar nu Peking in sig på religionsfriheten”, skrev Shea i början av februari i Epoch Times. Shea är direktor för Center for Religious Liberty vid konservativa tankesmedjan Hudson Institute.
Kardinal Zen var från 2002 till 2009 biskop av Hongkong. Det kommunistiska partiet har sedan länge haft sin uppmärksamhet riktad mot honom på grund av hans kritik mot undertryckandet av mänskliga rättigheter. Han blev även bekant för sin kritik mot den icke offentliggjorda överenskommelsen mellan Vatikanen och den kinesiska ledningen om utnämningen av biskopar.
Kathpress 2022-03-04
Detta är en nyhetstext.