Sant’Egidio fyller 45

Påven Benedictus XVI har framhållit den katolska gemenskapen Sant’Egidios insatser med anledning av att gemenskapen 45-årsjubileum. Vid sin generalaudiens under onsdagen uppmuntrade han den att med glädje visa den kristna nästankärleken mot i synnerhet de svaga och fattiga. Vid påvens audiens deltog bland flera tusen troende från hela världen även Sant’Egidios ledning liksom dussintals av organisationen närstående biskopar, som för närvarande deltar i ett seminarium i Rom under temat ”Kristna och herdar för dagens kyrka”.

Sant’Egidio firar sitt 45-årsjubileum i morgon kväll med en högtidlig mässa i Lateranbasilikan i Rom. Gudstjänsten kommer att ledas av Vatikanens nye familjeminister, ärkebiskop Vincenzo Paglia, som tillhör Sant’Egidio-gemenskapen.

Sant’Egidio grundades 1968 i Roms studentmiljö. I dag räknar den katolska gemenskapen mer än 60 000 medlemmar i 73 länder. Gruppen är framför allt verksam inom det sociala och karitativa området. Organisationens central i Rom liksom dess grundare Andrea Riccardi, senast italiensk integratinsminister, använder också sina internationella kontakter för diplomatiska medlingsinitiativ. På så sätt bidrog organisationen avsevärt till att få slut på det 15-år långa inbördeskriget i Moçambique.

Kathpress 2013-02-06