Skämt och kvickheter: Johannes XXIII:s sinne för humor

Dela
Facebook
Twitter
Pocket
LinkedIn
Skriv ut
Epost

Många minns den salige Johannes XXIII, som den 27 april kommer att upphöjas till helgonstatus, för hans värme, enkelhet, sociala samvete och sinne för humor. Påven Franciskus, som skall kanonisera ”Johannes den Gode” minns sin företrädare som helgad och tålmodig, en man som hade modet att sammankalla Andra Vatikankonciliet. ”Han var en man som lät sig ledas av Vår Herre”, har Franciskus sagt.

Men den italienske påven Johannes karakteriserades också av sitt muntra sinnelag, sin enkla bondebakgrund och sin ironiska italienska kvickhet. Här kommer några av det blivande helgonets skämtsamheter, ihopsamlade av sajten National Catholic Reporter:

 1. Vid ett besök i ett sjukhus frågade han en pojke vad denne ville bli när han blev stor. Pojken svarade att han ville bli antingen polis eller påve. ”Om jag vore dig skulle jag satsa på att bli polis”, sade påven, ”Vem som helst kan bli påve. Titta på mig”.
 2. ”Det händer ofta att jag vaknar på natten och börjar grubbla på de allvarliga problem som drabbar världen och säger att jag måste ta upp dem med påven. Men nästa dag när jag vaknar kommer jag ihåg att det ju är jag som är påve”.
 3. När en journalist frågade honom om hur många som arbetar i Vatikanen, svarade han: ”Ungefär hälften”.
 4. När en kardinal klagade över att en föreslagen löneförhöjning i Vatikanen skulle medföra att en vaktmästare skulle tjäna lika mycket som en kardinal, anmärkte påven: ”Vaktmästaren har tio barn, vilket jag hoppas att kardinalen inte har”.
 5. När han en kväll gick för att besöka en vän på det närbelägna sjukhuset Hospital of the Holy Spirit, sade nunnan som öppnade dörren att hon var ”Mother Superior of the Holy Spirit”. Påven: ”Lyckliga ni! Vilken uppgift! Jag är bara Guds Tjänares Tjänare”.
 6. Inte långt efter att han valts till påve, kom Salige Johannes gående på en gata i Rom. En kvinna passerade honom och sade till sin väninna, ”Milde Gud, vad fet han är!” När han råkade höra det vände han sig om och replikerade: ”Signora, jag hoppas ni förstår att konklaven inte är någon skönhetstävling”.
 7. Han skrev en gång: ”Det finns tre sätt att ruinera sig på: kvinnor, hasardspel och jordbruk. Min far valde det tråkigaste”.
 8. När han var kardinal och patriark i Venedig, träffade han en av de förmögna invånarna och sade: ”Ni och jag har en sak gemensam: pengar. Ni har mycket, jag har inga alls. Skillnaden är att jag inte bryr mig”.
 9. När en journalist frågade honom, dåvarande patriark i Venedig, vad han skulle velat bli om han fick leva om hela sitt liv, svarade den blivande påven: ”Journalist”. Sedan tillade han med ett leende: ”Låt mig nu höra om ni har modet att säga till mig, att om ni kunde leva om hela ert liv skulle ni vilja vara patriark”.
 10. En befattningshavare i Vatikanen sade till påven att det skulle vara ”absolut omöjligt” att öppna Andra Vatikankonciliet 1963, svarade han: ”Utmärkt! Då öppnar vi det 1962. Vilket han också gjorde.

Emily Antenucci, Carol Glatz, National Catholic Reporter 2014-03-24

https://ncronline.org/news/people/jokes-quips-wisecracks-john-xxiii-lived-keen-sense-humor

 

Dela
Facebook
Twitter
Pocket
LinkedIn
Skriv ut
Epost
Dela
Facebook
Twitter
Pocket
LinkedIn
Skriv ut
Epost

Många minns den salige Johannes XXIII, som den 27 april kommer att upphöjas till helgonstatus, för hans värme, enkelhet, sociala samvete och sinne för humor. Påven Franciskus, som skall kanonisera ”Johannes den Gode” minns sin företrädare som helgad och tålmodig, en man som hade modet att sammankalla Andra Vatikankonciliet. ”Han var en man som lät sig ledas av Vår Herre”, har Franciskus sagt.

Men den italienske påven Johannes karakteriserades också av sitt muntra sinnelag, sin enkla bondebakgrund och sin ironiska italienska kvickhet. Här kommer några av det blivande helgonets skämtsamheter, ihopsamlade av sajten National Catholic Reporter:

 1. Vid ett besök i ett sjukhus frågade han en pojke vad denne ville bli när han blev stor. Pojken svarade att han ville bli antingen polis eller påve. ”Om jag vore dig skulle jag satsa på att bli polis”, sade påven, ”Vem som helst kan bli påve. Titta på mig”.
 2. ”Det händer ofta att jag vaknar på natten och börjar grubbla på de allvarliga problem som drabbar världen och säger att jag måste ta upp dem med påven. Men nästa dag när jag vaknar kommer jag ihåg att det ju är jag som är påve”.
 3. När en journalist frågade honom om hur många som arbetar i Vatikanen, svarade han: ”Ungefär hälften”.
 4. När en kardinal klagade över att en föreslagen löneförhöjning i Vatikanen skulle medföra att en vaktmästare skulle tjäna lika mycket som en kardinal, anmärkte påven: ”Vaktmästaren har tio barn, vilket jag hoppas att kardinalen inte har”.
 5. När han en kväll gick för att besöka en vän på det närbelägna sjukhuset Hospital of the Holy Spirit, sade nunnan som öppnade dörren att hon var ”Mother Superior of the Holy Spirit”. Påven: ”Lyckliga ni! Vilken uppgift! Jag är bara Guds Tjänares Tjänare”.
 6. Inte långt efter att han valts till påve, kom Salige Johannes gående på en gata i Rom. En kvinna passerade honom och sade till sin väninna, ”Milde Gud, vad fet han är!” När han råkade höra det vände han sig om och replikerade: ”Signora, jag hoppas ni förstår att konklaven inte är någon skönhetstävling”.
 7. Han skrev en gång: ”Det finns tre sätt att ruinera sig på: kvinnor, hasardspel och jordbruk. Min far valde det tråkigaste”.
 8. När han var kardinal och patriark i Venedig, träffade han en av de förmögna invånarna och sade: ”Ni och jag har en sak gemensam: pengar. Ni har mycket, jag har inga alls. Skillnaden är att jag inte bryr mig”.
 9. När en journalist frågade honom, dåvarande patriark i Venedig, vad han skulle velat bli om han fick leva om hela sitt liv, svarade den blivande påven: ”Journalist”. Sedan tillade han med ett leende: ”Låt mig nu höra om ni har modet att säga till mig, att om ni kunde leva om hela ert liv skulle ni vilja vara patriark”.
 10. En befattningshavare i Vatikanen sade till påven att det skulle vara ”absolut omöjligt” att öppna Andra Vatikankonciliet 1963, svarade han: ”Utmärkt! Då öppnar vi det 1962. Vilket han också gjorde.

Emily Antenucci, Carol Glatz, National Catholic Reporter 2014-03-24

https://ncronline.org/news/people/jokes-quips-wisecracks-john-xxiii-lived-keen-sense-humor