Stor oro efter attentat mot kristna i Nigeria

Den tyska katolska hjälporganisationen Missio med säte i Aachen och de kyrkliga myndigheterna på orten ”hyser stor oro för människorna och de kristna i norra Nigeria”. De senaste terrorattentaten och den islamistiska propagandan i samband med dessa får inte splittra Nigeria ytterligare, sade ordföranden i Missio, Dirk Bingener, på lördagen. Han uppmanade till fortsatt interreligiös dialog.

Efter mordet på sju kristna på julafton av terrorgruppen Boko Haram har en videoupptagning av ISWAP, milisen i den ”islamiska staten i provinsen Västafrika”, som visar en avrättning av elva kristna i nordöstra Nigeria offentliggjorts. Filmen skall utgöra ”ett budskap till de kristna i hela världen”, sade en maskerad talesman på videoupptagningen. Därmed ville man hämnas IS-ledaren Al-Bagdadis död i en militär insats av USA-styrkor.

Ärkebiskop Ignatius Kaigama. Foto: Wikimedia commons.

Den nigerianske ärkebiskopen Ignatius Kaigama betecknade, i ett uttalande för Missio, angreppet och videofilmen som ”en målmedveten attack av islamistiska terrorister i syfte att försvaga kristendomen”. Därtill var det ”en barbarisk akt mot mänskligheten, som alla människor av god vilja borde fördöma”.

Den islamistiske terrorgruppen försöker, med hjälp av offentliggörandet av videofilmen, dra till sig uppmärksamhet för att provocera fram en reaktion från det kristna, sade Kaigama. Genom sin propaganda vill man förnedra och frustrera de kristna, för att driva dem till ett slags krig mot muslimerna. ”Vi kommer göra allt vad vi kan så denna strategi och detta missbruk av religionen inte lyckas”.

Ärkebiskopen varnade för att i ljuset av sådana attacker misstänkliggöra alla muslimer. ”Det spelar bara terroristerna i händerna”, enligt ordföranden Bingener i Missio. ”Vi kommer att understödja kyrkan i Nigeria i den interreligiösa dialogen, som är den bästa preventionen, då att de islamistiska terroristernas strategi förfelas”.

Därutöver uppmanade han medierna att ”differentiera sin rapportering av sådana incidenter och inte erbjuda den islamistiska propagandan en plattform och därmed hjälpa de trängda kristna i Nigeria”.

Sedan 2009 har mellan 20 000 och 30 000 människor förlorat livet genom den islamistiska terrorn. Bland offren finns i lika stor utsträckning såväl kristna som muslimer. Under de senaste veckorna har Boko Haram och ISWAP intensifierat sina angrepp.

Kathpress 2019-12-28

Detta är en nyhetstext.