Terrorattack mot Moder Teresa-systrar: påven anklagar världen för att inte bry sig

Gulf_of_Aden_mapMinst 16 personer dödades efter att två beväpnade män attackerade Moder Teresa-systrarnas kloster och vårdhem för äldre och handikappade i Aden, den provisoriska huvudstaden i Jemen, i fredags. Fyra av offren är Moder Teresa-systrar, det vill säga nunnor i orden Missionaries of Charity som grundades av saliga Moder Teresa av Calcutta. De har identifierats som syster Anselm från Indien, syster Margherite från Rwanda, syster Reginette från Rwanda och syster Judith från Kenya.

Yemen-retirement-home2Övriga offer för attacken utgjordes av frivilligarbetande på vårdhemmet, av vilka minst fem kom från Etiopien men de flesta kom från Jemen. De drygt 80 boende på vårdhemmet klarade sig oskadda. Terroristerna lurade in sig i hemmet genom att säga till vakten att deras mödrar bodde där, enligt nyhetsbyrån AP. ”Direkt efter att de kom innanför dörrarna dödade de först vakten och började därefter skjuta runt omkring sig”, sade Vika Swarup, talesman för Indiens utrikesdepartement i en kommentar till AP. Ett ögonvittne berättade att offren först hade belagts med handbojor och därefter skjutits i huvudet.

Moder Teresa-systrarna har varit närvarande i Jemen sedan 1973 och vårdhemmet i Aden öppnade 1992. Det pågående inbördeskriget i landet har skördat mer än 6 000 dödsoffer sedan 2015, enligt FN. De shiamuslimska Houthi-rebellerna strider mot den sunnimuslimska regeringen och Saudiarabien, som gränsar mot Jemen i norr, leder en koalition som strider på regeringssidan. Både al-Qaida och IS har etablerat baser i landet.

Ännu har ingen grupp tagit på sig ansvaret för fredagens attack. I en intervju med den engelskspråkiga nyhetstjänsten CNA sade den apostoliske vikarien för arabiska halvön, biskop Paul Hinder: ”För mig är det ingen tvekan att Moder Teresa-systrarna dog som martyrer: som martyrer för barmhärtigheten för att de vittnade om Kristus och delade Jesus öde på korset.” Han refererade till den bön som systrarna brukade be dagligen och som lyder: ”Herre, lär mig att vara generös. Lär mig att tjäna dig som du förtjänar; att ge utan att tänka på vad det kostar, att kämpa utan att bry mig om såren, att slita utan att söka vila, att arbeta utan att be om lön.” Bönen bads alltid efter morgonmässan och före frukost, och är förmodligen därför en av de sista systrarna bad innan de dödades.

Påven Franciskus fördömde i ett skarpt uttalande via Vatikanens statssekreterare kardinal Piero Parolin på lördagen det ”djävulska våldet” i attacken mot systrarna och vårdhemmet. Påven var ”chockad och djupt bedrövad” av nyheten om dådet, och uppmanade alla parter i den pågående konflikten i Jemen att ”ta avstånd från våld och förnya sina åtaganden mot Jemens folk, särskilt de mest behövande”, som Moder Teresa-systrarna och deras medarbetare ”försökte tjäna”.

På söndagen skärpte påven tonen i sitt fördömande, när han offentligt vid sin så kallade Angelus-bön på Petersplatsen beklagade världens likgiltighet inför mordet på systrarna och deras medhjälpare, vilka han kallade ”martyrer av i dag”. Påven framhöll att de ”gav sitt blod för kyrkan” men att det ”inte står om dem i tidningarna, de nämns inte i nyheterna”. På så sätt är systrarna och de övriga mördade, enligt påven, inte bara offer för sina mördare utan ”också för denna globalisering av likgiltighet, som inte bryr sig.”

Catholic News Agency, 2016-03-06

Källor här och här och här