Turkiet bombar kristen by i kurdiskt område i Irak

Det turkiska flygvapnet har bombat en kristen by på gränsen till norra Irak. Som Vatikanens presstjänst Fides meddelade på måndagen, med hänvisning till information från det kaldéiska patriarkatet i Bagdad, ägde anfallet rum natten till söndag. Kyrkoledningen fördömde flygangreppet som ”fullständigt orättfärdigt”. Att man sagt sig ha avsett träffa kurdiska ställningar i Sharanish var bara en förevändning. Patriarkatet inlämnade med anledning av angreppet en protest hos den turkiska beskickningen i Bagdad.

Uppgifter om antalet döda och skadade nämnde inte presstjänsten. Invånarna flydde i panik i riktning mot den 24 kilometer längre bort belägna staden Zakho och hade tillbringat natten i det fria, i snö och minusgrader.

Sharanish ligger vid norra gränsen i guvernementet Dohuk i den kurdiska regionen i Irak. Den i en floddal belägna orten, som på grund av sin svala sommartemperatur är en omtyckt semesterort, är bebodd av framför allt kaldéiska och assyriska kristna. En stor del av befolkningen flydde redan under massakrerna på assyrier i första världskriget. Under Saddam Hussein förstördes byn av den irakiska armén.

Kathpress 2016-01-18