Våg av ersättningskrav för övergrepp hotar kyrkan i New York

En ny lag som trädde i kraft i den amerikanska delstaten New York i onsdags hotar att öppna en våg av nya krav på skadestånd för sexuella övergrepp i den katolska kyrkan. I USA har kyrkan redan lagt hundratals miljoner dollar för att kompensera offer, men om kyrkan trodde att det nu ligger bakom henne kan hon ha misstagit sig.

Den nya lagen godkändes med överväldigande majoritet av delstatens senat och representanthus redan i januari, och har nu undertecknats av guvernören och därmed trätt i kraft. Tidigare kunde personer som hävdar att de varit offer för övergrepp lämna in stämningar fram till deras 23:e födelsedag. Men med den nya lagen har de fram till den 55:e födelsedagen på sig, och de kan till och med vara äldre än så om omständigheterna så medger. Detta öppnar, menar många bedömare, en ny möjlighet för att gå till botten med hur kyrkliga institutioner, inklusive Vatikanen, har hanterat förövare och anklagelser om övergrepp, inklusive försök att dölja dem.

Bara under förra onsdagen när lagen trädde i kraft lämnades 427 stämningar in över hela delstaten. En del avsåg andra organisationer, som scouterna, men de flesta riktades mot Katolska kyrkans stift över hela New York. En av de kärande är den 61-årige James Grein som utsattes av övergrepp från den numera avkragade Theodore McCarrick, tidigare ärkebiskop av Newark och kardinal. Grein hävdar att han hade vädjat för sin situation direkt till dåvarande påven Johannes Paulus II, och hans advokater kommer nu att försöka få tillgång till alla dokument som finns i Vatikanen om fallet McCarrick som blev offentligt förra sommaren.

Det katolska ärkestiftet New York sade i ett uttalande på onsdagen att det förutsåg nya stämningar efter lagändringen och att det aktivt skulle ”inbjuda människor att överväga” att direkt ansöka om ersättning från det kompensationsprogram som man inrättade redan 2016 för offer för övergrepp från präster. Hittills har ärkestiftet betalat mer än 66 miljoner dollar [nära 700 miljoner svenska kronor – övers. anm.] i skadestånd till övergreppsoffer. Utbetalningarna har finansierats genom lån vars säkerhet utgörs av många värdefulla tillgångar i ärkestiftet.

The Tablet, 2019-08-16