Vatikanen gratulerar Guterres till valet som ny FN-chef

Vatikanens statssekreterare, kardinal Pietro Parolin, gratulerade Antonio Guterres, sedan han av Förenta nationernas generalförsamling utnämnts till ny generalsekreterare. ”Valet av Guterres är en källa till stor glädje och tillfredsställelse” sade den Heliga stolens chefsdiplomat på fredagen enligt uppgifter från den portugisiska katolska nyhetsbyrån Agencia Ecclesia. Kardinal Parolin ledde på torsdagen den internationella oktobervallfärden till den portugisiska Mariavallfartsorten Fatima. Heliga stolen har observatörsstatus vid Förenta nationerna.

antonio_guterres_2012_cropped”Antonio Guterres är en personlighet med en imponerande karriär bakom sig, en väg under vilken han bevisat storhet. Jag vet hur han här i Portugal arbetat som politiker och sedan som FN:s flyktingkommissarie”, sade Parolin.

Redan på tisdagen hade den portugisiska biskopskonferensen berömt FN:s säkerhetsråds val av den tidigare ministerpresidenten och gratulerat Guterres personligen. ”I detta val ser vi ett erkännande av er kompetens, såväl era personliga egenskaper som era erfarenheter i samband med humanitära kriser”, hette det ordagrant.

Den 67-årige portugisen kommer den 1 januari 2017 att avlösa sydkoreanen Ban Ki-moon. De 193 medlemmarna i Förenta nationernas generalförsamling utsåg i New York på torsdagen genom acklamation organisationens nionde generalsekreterare för en period om fem år. Ban Ki-moon avgår vid slutet av 2016, efter två ämbetsperioder. Guterres var mellan 1992 och 2002 portugisisk ministerpresident. Mellan 2005 och 2015 var han FN:s flyktingkommissarie.

Den blivande generalsekreteraren är katolik och bekänner sig offentligen till kristendomen. Han är därtill en svuren motståndare till aborträttigheter.

I ett samtal med indiska diplomater i juli i år blev Guterres tillfrågad varför han eftersträvat ett ämbete utan makt. Han svarade: ”Jag är katolik. Det jag tror på är min motivation”. I anslutning till detta visade han på den bibliska liknelsen om de anförtrodda talenterna, berättade den indiska nyhetskällan The Wire. ”Jag tror att det är min skyldighet att bruka min kompetens för att lösa trängande problem”.

Även mot rätten till abort tog den blivande FN-chefen starkt ställning. Som premiärminister i Portugal röstade han vid en folkomröstning om en liberalisering av aborträtten mot sig eget socialistiska parti. Han hänvisade till sitt ansvar inför sina landsmän: ”Jag vill helst hålla min religion, som är en privatsak, åtskild från min politiska inställning, som handlar om ansvaret för samhället”, sade han enligt Berlintidningen Tagesspiegel. Som politiker anses han vara ”en som inte låter sig deformeras av politiken, utan är ärlig”.

I ett porträtt tecknat av den tyska nyhetskanalen Tagesschau sägs att han var aktiv i den katolska studentrörelsen i Lissabon. I stadens slumområden lärde sig den utbildade elektroteknikern ”ödmjukhet och att hjälpa”. ”I hela mitt liv har jag pekat ut och bekämpat politisk populism, rasism, främlingsfientlighet och radikal extremism”, sade han om sin målsättning som FN:s generalsekreterare.

Fram till 2002 var Guterres också generalsekreterare för socialistpartiet i Portugal och till 2005 president för Socialistinternationalen. Nomineringen av säkerhetsrådet till posten som FN:s generalsekreterare ägde rum den 5 oktober och den 13 oktober valdes han av generalförsamlingen.

Kathpress 2016-10-14