Vatikanens tidning Osservatore Romano anklagar västmakterna för kortsiktighet angående Afghanistan. Samtidigt kräver påvens tidning i en ledarartikel på torsdagen snabb hjälp till flyktingar och personer i riskzonen.
Det är ”häpnadsväckande att man inte, innan man fattade beslutet att lämna landet, kunde tänka sig ett liknande så förutsägbart scenario, och att man inte gjorde något för att undvika det”, skriver Gaetano Vallini, chefredaktör för den italienska utgåvan av Osservatore. Än värre skulle det vara om ”man fattat beslut om trupptillbakadragandet fullt medveten om de dramatiska följderna”.
Därför måste det internationella samfundet nu omedelbart vidta åtgärder för att säkerställa ”att situationen för de afghanska flyktingarna inte utvecklas till en ny humanitär katastrof”. Samma länder som under de senaste decennierna har varit så starkt engagerade i landet måste nu ”snabbt planera konkret bistånds- och mottagningsverksamhet”.
Om detta skulle ske i Afghanistans närområde, måste man, enligt samma kommentar, i vilket fall som helst förhindra att samma situation som i Libyen uppstår. Nya flyktingläger får absolut inte förvandlas till ghetton och frizoner för ligor och lokala krigsherrar. I stället måste humanitära korridorer upprättas, och länderna måste ordna mottagande på sitt eget territorium.
Utvisningar till Afghanistan måste enligt Osservatore för närvarande skjutas upp. För de personer som befinner sig i landet och som är mest i riskzonen gäller det att i förhandlingar med talibanerna organisera någon form av utresa. Att man i Europa nu är allt annat än överens om sin inställning till mottagande försvårar denna brådskande och nödvändiga uppgift, säger Vallini.
Kathpress 2021-08-19
Detta är en nyhetstext.