Vatikanen sänder delegation till vinter-OS

För första gången i de olympiska spelens historia har Vatikanstaten inbjudits att delta som observatör när den Internationella olympiska kommittén, IOK, har sitt möte inför det att vinter-OS i Pyeongchang öppnar den 9 februari.Vatikanens dagstidning L’Osservatore Romano uppgav i fredags att monsignore Melchor Sanchez De Toca y Alameda vid det påvliga kulturrådet kommer att leda delegationen vid mötet, där olika policys för de olympiska spelen kommer att beslutas. Delegationen kommer också att delta vid öppningsceremonin, vilket Vatikanen också gjorde vid sommarspelen i Rio de Janeiro 2016.

Sanchez påpekade att de 22 nordkoreanska idrottsmän som bjudits in att delta i tävlingen trots den pågående spänningen med Sydkorea visar att ”den olympiska vapenvilan tillåter oss att fortsätta hoppas på en värld utan krig”. I vänskapens anda kommer Sanchez vid mötet med IOK att överräcka tröjor från Vatikanens idrottsgrupp, bestående av anställda i Vatikanen, till IOK:s ordförande Thomas Bach och koreanska tävlande.

Även ”utan möjlighet till direkt deltagande i OS av tävlande från Vatikanen” påpekar L’Osservatore Romano att samarbetet med IOK kommer att fortsätta inför den kommande sommaren ungdoms-OS i Buenos Aires, påven Franciskus hemstad.

Catholic Herald, 2018-02-02