Biskopar fördömer de våldsamma oroligheterna i Frankrike

Den franska biskopskonferensen har fördömt de våldsamma oroligheterna under demonstrationerna i Frankrike. ”Endast en modig och konstruktiv dialog kan bidra till sökandet efter det gemensamma goda”, meddelar ordföranden, ärkebiskop Georges Pontier i Paris. Samtidigt uppmanar ärkebiskopen av Marseille politikerna att bättre förklara sina beslut. Annars växer känslan av utanförskap på grund av de djupgående samhällsförändringarna. Detta leder i sin tur till ett växande misstroende för statliga institutioner.

Även ärkebiskopen av Paris, Michel Aupetit, manar enligt uppgifter från den tyska katolska nyhetsbyrån KNA till dialog. Alla sidor måste vara beredda att avstå från tvärsäkra uppfattningar för att kunna komma fram till en ärlig bedömning av situationen.

Sedan flera veckor tillbaka är det offentliga livet i Frankrike lamslaget av delvis våldsamma protester från de gula västarna (Gilet jaunes). Aktionerna riktar sig främst mot de planerade skattehöjningarna på drivmedel. Samtidigt luftar många fransmän sitt missnöje med de svåra sociala omständigheterna.

Kathpress 2018-12-07