Demonstranter i Moskva tar sin tillflykt till kyrka

Efter att det hade blivit bråk med polisstyrkor efter regeringskritiska protester i Moskva förra lördagen, tog cirka 100 demonstranter, de flesta yngre personer, sin tillflykt till den ortodoxa Sankt Kosmas och Sankt Damianus-kyrkan vid Stolesjnikov Pereulok. Detta uppgav på måndagen flera nyhetsbyråer, bland andra den romerska presstjänsten Asia News. Prästerna i denna kyrka är alla lärjungar till Alexander Men, som var teolog och dissidenternas ”andlige fader”, och som mördades år 1990.

Kosmas och Damianus-kyrkan var på lördagen ”som alla dagar” öppen för alla, meddelade i samtal med journalisterna en av de ortodoxa prästerna, nämligen den italienskfödde Ioann Guaita: ”Det är vår plikt att ta emot alla, därför är vi en kyrka, och det är ingenting särskilt med det.”

Att ungdomar tog sin tillflykt till just Kosmas och Damianus-kyrkan förklaras också ”med geografiska skäl”, eftersom kyrkan enligt Guaita är belägen i närheten av platsen för protesterna. Så här sade han vidare: ”Vi har välkomnat alla hjärtligt, helt oberoende av deras politiska uppfattningar.  Och så bjöd jag in till att vi gemensamt skulle be för frid och att ’vredgade sinnen skulle stillas’. Alla deltog glatt och med stort intresse i bönen.”

Det är ”tur” att det finns så ”aktiva och sensibla ungdomar”, tillade Guaita: ”Det är bra när människor vet vad de vill och är redo att kämpa för det som ligger dem varmt om hjärtat.” När situationen på gatorna hade lugnat ner sig, lämnade många av de unga kyrkan igen. Men en större grupp stannade kvar och bad och diskuterade vidare med Guaita.

Att det blev demonstrationer berodde på att flera oppositionskandidater förbjöds att ställa upp i de stundande kommunalvalen i Moskva. På lördagen deltog i närheten av Moskvas rådhus ungefär 3 500 personer i en icke godkänd demonstration för fria kommunalval. De nationella specialstyrkorna ingrep därför med kraftigt våld mot demonstranterna, något som ledde till skarp internationell kritik. ”Våldsingripande mot fredliga demonstranter i Moskva och gripande av över 1 000 deltagare, däribland journalister och oppositionspolitiker, är oproportionerligt och oförsvarligt”, framhöll på måndagen Österrikes utrikesminister Alexander Schallenberg.

Kathpress 2019-07-29