”Inga ’kristna’ miliser”, vädjar kaldeisk ledning

Ett uttalande från det kaldeiska patriarkatet, lett av kardinal Louis Sako, i Bagdad slår fast att så kallade ”kristna” miliser strider mot ett kristet förhållningssätt präglat av kärlek, tolerans och fred. Det skriver Carol Glatz i nätportalen Crux.

I uttalandet säger patriarkatet att man respekterar om troende väljer att ansluta till armén, federala polisstyrkor, kurdiska peshmerga eller andra stridande grupper, eller att engagera sig politiskt. Däremot stöder patriarkatet inte formandet av brigader som kallar sig kristna, då detta går rakt emot kristen spiritualitet.

Kaldeiska kyrkan ger sitt fulla stöd till en ny förordning som i praktiken återger staten våldsmonopol i landet, genom att uppmana milisgrupper att antingen integreras med landets militär och därmed avpolitiseras, eller fortsätta som politiska grupperingar men utan vapen. ”Förordningen innebär att endast staten bär vapen, att statliga institutioner stärks och en förstärkning av den nationella identiteten och medvetenheten hos irakierna”, menar patriarkatet och tillägger att det också befäster en stark regerings grundpelare: lag, medborgarskap och jämlikhet.

Red. 2019-07-30

Nyheten i dess helhet finns här