Kina instruerar journalister om hur kardinal får tituleras

En statlig nyhetsbyrå i Kina har utfärdat ett direktiv till journalister att inte titulera kardinal Joseph Zen Ze-kiun ”biskop emeritus av Hong Kong” utan att bara använda beteckningen ”f.d. biskop”. Den nya riktlinjen om hur kardinalen ska tituleras är del av en vidare lista av ord och fraser som ”förbjuds eller ska användas med försiktighet”. Kardinalens namn är det enda katolska namnet på listan. Detta rapporterar engelskspråkiga Catholic Herald.

Kardinal Zen, som var biskop av Hong Kong fram till att han gick i pension 2009, har varit en uttalad förespråkare av politisk frihet och mänskliga rättigheter och motståndare mot religiös förföljelse under sin tid som biskop av Hong Kong. Kardinalen sade i en intervju i maj i Catholic Herald: ”Mitt samvete bjuder mig att höja rösten. Den finns ingen förbättring av det katolska livet i Kina. I verkligheten går det bakåt och jag kan inte tillåta att det passerar obemärkt.”

Titulaturdirektivet uppges ha upprört många kinesiska katolska bloggare som själva redan kämpar mot myndigheternas censur av internet. ”Biskop emeritus. Så. Ska ni komma och arrestera mig nu?”, utmanade en katolsk bloggare. En annan skrev: ”Det är kyrkans praxis att kalla en pensionerad biskop för biskop emeritus. Att ändra det är att avvika från verkligheten.”

Catholic Herald, 2017-07-28