Kristna flickor kidnappas för tvångskonversion och tvångsäktenskap

I Pakistan ökar nu antalet kidnappningar, våldtäkter, tvångsäktenskap och tvångskonversioner till islam av flickor som tillhör landets kristna och hinduiska minoriteter. Detta enligt en av landets ledande katolska biskopar.

Ärkebiskopen av Lahore, Sebastian Shaw, säger i en intervju med den katolska hjälporganisationen Aid to the Church in Need (ACN) att han kan bekräfta att bortföranden sker av flickor så unga som 14 år. Han fördömer detta som ett allvarligt brott.

Ärkebiskop Shaw intervjuades för att kommentera en ny uppgift om att ungefär 700 flickor har bortförts i den pakistanska delen av regionen Punjab bara under det senaste året. ”Enda sättet ett stoppa detta är att verkligen behandla sådana här bortföranden som ett brott. Flickorna är ofta 14–15 år, de betydligt äldre männen har redan en fru.”

Ärkebiskopen pekar ut religion som orsak till kidnappningarna men tillägger att det också finns en komponent av oordnad ”lust”. Han menar att kristna ledare först har försökt få den lokala polisen att ta dessa brott på allvar men utan gehör, varför de nu har gått till regeringen. Shaw ser positivt på den nuvarande regeringen under ledning av premiärministern Imran Khan och dess uttryckta önskan om jämlikhet mellan landets muslimska majoritet och kristna minoritet.

När det gäller den Katolska kyrkans framtid i landet är ärkebiskopen mycket positiv: ”Nära 60 procent av katolikerna är unga. Vi hjälper människor att få en bra utbildning och finna ett yrke. Vi har god trosundervisning som lär dem varför de är kristna. Vi övar dem också på dialog med den muslimska majoriteten och på skillnaden mellan dialog och debatt.”

Ärkebiskop Shaw prisar också ACN:s arbete i landet och tackar för dess stöd till den lokala kyrkans pastorala arbete: ”Närhelst vi vänder oss till ACN är de hjälpsamma med ekonomiska bidrag, bön och uppmuntrande råd.”

ACN finansierade 61 olika kyrkliga projekt i Pakistan bara under 2018, vilket bland annat innefattade byggande av kyrkor, utbildning av präster och ordensfolk samt undervisning av lekfolket.

Catholic Herald, 2019-09-26

Denna nyhetstext i sin helhet finns via länken här