Maltas biskopar manar till lugn och försiktighet inför krisen

De katolska biskoparna på Malta har med anledning av den politiska krisen i landet manat till samarbete och lugnt sökande efter sanning och rättvisa. De har anslutit sig till president George Vellas upprop: den nuvarande krisen får inte skärpas heter det i ett uttalande från landets tre biskopar, som ärkestiftet offentliggjorde på tisdagen.

De drabbade institutionerna måste fullgöra sina åligganden med noggrannhet och opartiskhet sade biskoparna Charles Scucluna, Mario Grech och Joseph Galea-Curmi. Bakgrunden är den rättsliga undersökningen rörande mordet 2017 på den undersökande journalisten Daphne Caruana Galizia, vars spår leder in i regeringskretsarna.

Detta ledde till demonstrationer i landet. På måndagen blockerade en folkmassa parlamentet i flera timmar. Premiärminister Joseph Muscat har offentliggjort att han avgår i januari. Samtidigt varnade EU-kommissionen i Brüssel Maltas regering för att politiskt blanda sig i mordutreningen. En delegation från EU-parlamentet befinner sig för närvarande på Malta för att skaffa sig en bild av de rättsstatliga förhållandena.

Caruana Galizia hade bearbetat de så kallade Malta Files med syfte att bevisa att koncerner i EU med hjälp av öriket undandragit sig storskalig beskattning. I oktober 2017 dödades hon av en bilbomb.

Kathpress 2019-12-04