Massgrav med kristna dödade av IS upptäckt i Libyen

En massgrav med 34 etiopiska kristna som 2015 avrättades av terrorgruppen Islamiska staten (IS) har upptäckts i Libyen. Kropparna har grävts upp och kommer att sändas tillbaka till Etiopien, uppger Libyens inrikesminister.

Libyska myndigheter upptäckte massgraven den 23 december, vid en bondgård nära kuststaden Sirte, efter att ha erhållit information från arresterade IS-terrorister. IS tog kontroll över Sirte-området 2015, men efter månader av strider tog FN-stödda trupper tillbaka området från terrorgruppen i december 2016.

Enligt libyska medier lade IS upp en propagandavideo på sociala medier i april 2015 i vilken en grupp etiopiska kristna, iklädda orange overaller, arkebuserades och halshöggs på en strand. De kristna hade kommit till Libyen som arbetskraftsinvandrare, enligt den internationella ekumeniska kristna organisationen International Christian Concern, som arbetar för att stödja förföljda kristna runt om i världen.

Händelsen 2015 inträffade bara månader efter det att IS hade avrättat en grupp koptiskt kristna, vars kroppar återfanns i en massgrav i oktober 2017.

IS och andra terrororganisationer är fortfarande aktiva i Libyen och behåller ännu kontrollen över delar av landet. IS har också tagit på sig ansvaret för en självmordsattack på juldagen mot det libyska utrikesministeriet i huvudstaden Tripoli, vilken dödade minst tre, bland dem en libysk toppdiplomat, och skadade 21 personer.

Catholic News Agency, 2018-12-28