Påven till forskare: ”Vetenskap kan föra till Gud”

Enligt påven Franciskus synsätt kan forskning föra till Gud. ”På vägen till gränserna för den mänskliga kunskapen kan man göra en verklig erfarenhet av Herren”, sade han på fredagen till naturvetare i Vatikanen på fredagen. Universums existens är ingen tillfällighet, ”utan en frukt av den gudomliga visheten”. Vid avslutningen av ett möte av experter i det påvliga observatoriet i Castel Gandolfo mottog påven på morgonen cirka 35 deltagare i en audiens innan han på eftermiddagen begav sig till Mariavallfartsorten Fatima i Portugal.

Temat för konferensen, som började på tisdagen, var ”Svarta hål, gravitationsvågor och rum/tid-enskildheter” (Black Holes, Gravitational Waves and Space-Time Singularities). Bland deltagarna fanns enligt Vatikanen även den nederländske Nobelpristagaren Gerard ’t Hooft och den brittiske fysikern Roger Penrose.

Påven hänvisade till forskningens roll för kyrkan. Temat för konferensen betecknade han som ”av särskilt intresse för kyrkan, då det behandlar frågor som berör vårt medvetandes djup”. Som exempel anförde han universums uppkomst, såväl den följande utvecklingen som rummets och tidens struktur. Han manade vetenskapsmännen till öppenhet i forskningen. De skall inte frukta sanningen och ”ta emot de nya vetenskapliga rönen med full ödmjukhet”.

LemaitreI sitt korta anförande berömde han den belgiske prästen och astrofysikern Georges Lemaître (1864–1966) som var president i den påvliga vetenskapsakademin mellan 1960 och 1966 och anses vara Big Bang-teoriens upphovsman, för att denne ständigt metodologiskt gjorde åtskillnad mellan vetenskapen och teologin, men samtidigt förenade dem harmoniskt. Denna metodologiska åtskillnad är enligt Franciskus viktig ”för att undvika kortslutningar, som varken gynnar vetenskapen eller tron”.

Kathpress 2017-05-12

Mer information om konferensen finns via denna länk