USA stöder återuppbyggnaden av byar på Nineveslätten i Irak

USA har beslutat att ställa åtminstone 75 miljoner dollar (motsvarande ca 615 miljoner kr) till förfogande för återuppbyggnaden av byar i den från terrorguppen IS befriade Nineveslätten i Irak. Det bekräftar USA:s ambassadör i Irak, Douglas Seelman, enligt Vatikanens presstjänst Fides efter samtal med nyhetsportalen ankawa.com.Seelman bekräftar att USA:s avsikt är att ta en ledarroll vid den internationella konferensen för återuppbyggnaden av Irak, som kommer att äga rum från och med den 12 februari i Kuwait City. Ambassadören betonar att regeringen i Washington prioriterar stöd till kristna och yasidiska flyktingar från staden Sinjar och Nineveslätten.

Generalsekreteraren för Iraks ministerråd, Mahdi al-Allaq, hävdar samtidigt att efter flera år av terrorgruppen IS herravälde i de nu återerövrade irakiska områdena kommer återuppbyggnaden att kräva finansiella medel omfattande minst 100 miljarder dollar (motsvarande ca 820 miljarder kr). Vid den planerade konferensen som kommer att pågå i flera dagar i Kuwait City förväntas representanter från Världsbanken och delegater från 70 länder att närvara.

Kathpress 2018-01-11

Nineve har historisk betydelse för kristna sedan mycket lång tid tillbaka. Den syrisk-kristne biskopen och teologen Isak av Nineve (613–700) kan nämnas, övers. anm.