Wienerfilharmonikerna gästspelar i Rom

På lördag kväll kommer Wienerfilharmonikerna att uppträda i basilikan San Paolo fuori le mura, en av Roms huvudkyrkor. Basilikan är liksom Peterskyrkan och andra betydande kyrkor i Rom skådeplatsen för den 18:e internationella festivalen för sakralmusik och konst. I San Paolo kommer orkestern, en av världens mest välrenommerade, att framföra Joseph Haydns Jesu sju ord på korsetunder ledning av konsertmästaren Rainer Honeck.

”Festival Internazionale di Musica e Arte Sacra” öppnas redan på lördag förmiddag med en konsert av den japanska Illuminart Philharmonic Orchestra i Peterskyrkan, varvid man uppför Wolfgang Amadeus Mozarts Krönungsmesse. I anslutning därtill firar kardinal Angelo Comastri en gudstjänst kl. 12 i basilikan.

Ytterligare konserter följer på söndagen i basilikan San Paolo fuori le mura med Ludwig van Beethovens nionde symfoni och på måndag planeras en konsert i jesuiternas kyrka San Ignazio på Campo Marzio med Beethovens mässa i C-dur och Anton Bruckners Te Deum. På tisdag sjunger kören från Danilovklostret i Moskva i basilikan Santa Maria Maggiore. På onsdagen tar påven Franciskus emot festivaldeltagarna i en generalaudiens på Petersplatsen.

Festivalen har arrangerats av ”Fondazione Pro Musica e Arte Sacra och ägnas minnet av Moder Teresa av Calcutta, som påven helgonförklarade 2016. Konserterna hör samman med olika projekt för restaurering av helgedomar samt understödjande av humanitära program.

Kathpress 2019-09-13