101-åring tog emot sin första kommunion på ålderdomshemmet

dona_penha_101_receives_first_communion_credit_our_lady_of_mount_carmel_nursing_home_cnaVid 101 års ålder har brasilianska Doña Penha upplevt mycket i livet. Men förra veckan fick hon vara med om något helt nytt när hon tog emot sin första kommunion under mässan i ålderdomshemmet ”Vår fru av Berget Karmel” i Rio de Janeiro i Brasilien. För dem som bevittnade händelsen var den ett rörande vittnesmål för tron.

”Det var ett väldigt vackert ögonblick som visade att det aldrig är för sent att ta emot eukaristin [det som också kallas ”nattvarden”, övers. anm.]. För någon som söker Gud kan varken tid eller blygsel hindra det”, sade Josiane Ribeiro som är administrativ assistent vid ålderdomshemmet, i en kommentar till den engelskspråkiga nyhetstjänsten CNA. Hon tillade att hon tror att tillfällen som detta hjälper till att ”på nytt bekräfta tron” för andra.

Ålderdomshemmet drivs av kongregationen Sisters of the Our Lady of the Rosary of Fatima. Doña Penha har bott där i drygt ett år. På hemmet finns ett kapell där mässan firas under veckorna. Doña Penha började gå i mässan tillsammans med de andra kvinnorna på hemmet. En dag bad hon plötsligt om att få gå i bikt. Prästen, fader Domingos Sávio Silva Ferreira insåg då att hon aldrig någonsin hade tagit emot kommunionen. Därför bad han systrarna på hemmet att förbereda Doña Penha för att motta sakramentet.

När detta var gjort enligt katolska kyrkans praxis, kunde Doña Penha motta kommunionen i mässan för första gången i sitt liv [något som normal görs när barn är i sjuårsåldern, övers. anm.]. För Ribeiro blev tillfället ett vittnesbörd om tron och Guds kärlek – inte bara för människor som lever och arbetar med Doña Penha på ålderdomshemmet, utan också för de många som delade ögonblicket via bilderna på sociala medier: ”Vi lade ut bilderna från tillfället på ålderdomshemmets Facebook-sida och många personer har sett dem, kommenterat och gratulerat. Bland alla gilla-markeringar, delningar och kommentarer märktes en som underströk: ”Det är aldrig för sent och det var dags för henne nu! Gud välsigne dig!”

Catholic News Agency, 2016-10-02