Afroamerikansk franciskan ny hjälpbiskop i New Orleans

Franciskanpater Fernand ”Ferd” Cheri III, född i New Orleans och verksam som studentpräst vid Quincy University i Illinois, har av påven Franciskus utnämnts till hjälpbiskop i New Orleans ärkestift. Utnämningen kungjordes på måndagen av ärkebiskop Carlo Maria Vigano, Heliga stolens nuntie i USA.

Cheri, som fyller 63 år den 28 januari, har en bakgrund som omfattar viktiga roller inom afroamerikansk liturgi, musik och spiritualitet, förutom att han tjänstgjort i franciskanernas provinsialråd som dess andlige rådgivare i ordenslivet. Han prästvigdes ursprungligen för ärkestiftet New Orleans den 20 maj 1978 och studerade sedan vid Notre Dame University och Institute for Black Ministry vid Xavier University i New Orleans.

Efter att ha tjänstgjort i fyra församlingar i New Orleans och Marrero, Louisiana, inträdde han 1992 i franciskanernas novitiat i Sacred Heart-provinsen, St. Louis, Missouri. Han avlade slutliga ordenslöften som franciskan 1994. Sedan dess har han tjänstgjort som studentpräst vid Hales Franciscan High School i Chicago och som kyrkoherde i St. Vincent de Pauls församling i Nashville, Tennessee. Han var körledare och andlig rådgivare vid Althoff Catholic High School i Belleville, Illinois, samtidigt som han deltog i bildandet av St. Benedict the Black Friary i East St. Louis, med inriktning på den fattiga afroamerikanska kommuniteten.

Innan han tillträdde tjänsten vid Quincy University 2011 ansvarade han för studentsjälavården vid Xavier University och kyrkoherde i Holy Cross Friary, som ligger på universitetsområdet. Cheri är ledamot av styrelsen för National Black Catholic Congress och har varit verksam i dess sammankomster och deltagit i de amerikanska biskoparnas underutskott om afroamerikansk liturgi, samt i National Joint Conference of Black Religious Planning. Enligt den biografi som finns på NBCC:s hemsida bildade han gospelkörer med ungdomar på flera platser, initierade särskilt firande av afroamerikanska helgon i New Orleans ärkestift och var sammankallande för en reträttrörelse för unga afroamerikanska män, ”Go Down Moses Retreats”.

Ärkestiftet New Orleans, som leds av ärkebiskop Gregory Aymond, har inte haft några hjälpbiskopar sedan biskop Dominic Carmon gick i pension 2006.

National Catholic Reporter/Catholic News Service 2015-01-12