Al-Azhar-universitetet öppnar sig gentemot Europa

Ahmed el-Tayyeb, storimam på Al-Azhar-universitetet i Kairo och ledande religiös auktoritet i sunnitiska Islam, reser enligt den katolska gemenskapen Sant’Egidio för första gången officiellt till Europa. Anledningen är att på måndag börjar en internationell konferens i religion och politik för ledande representanter från katolska kyrkan och Sunni. Konferensen anordnas av Sant’Egidio.

Sammankomsten sker under två dagar i Florens och heter ”Orienten och Västerlandet. Kulturernas dialog”. Det är inget interreligiöst möte utan en kulturdialog, förklarade under förberedelserna Sant’Egidios ledare Marco Impagliazzo. Det gäller att ge storimamen och andra muslimska auktoriteter tillfälle att presentera en annan version av Islam än den som terrorgruppen Islamiska staten för närvarande står för.

Dialogen mellan Vatikanen och Al-Azhar-universitetet går under tiden på sparlåga. Den muslimska högskolan avbröt i början av 2011 de sedan 1998 regelbundet återkommande mötena. Detta steg motiverades med kritik från påven Benedictus XVI beträffande religionsfriheten i Egypten och skyddet av kristna kyrkor och inrättningar. På senare tid har det åter skett tillfälliga möten mellan företrädare för Al-Azhar och Vatikanen, men dialogen har inte formellt åter öppnats.

Kathpress 2015-06-02