Ärkebiskopen av Reims om branden i Notre-Dame

Monsignore Éric de Moulins-Beaufort, ärkebiskop av Reims och ordförande för den franska biskopskonferensen, är givetvis skakad av den brand som drabbade katedralen i Paris, Notre-Dame de Paris, under måndagskvällen. Han påminner om katedralens betydelse för inte bara parisarna. Det är till ljudet av den dånande stora klockan som man har samlats vid stora och allvarliga händelser. Här hölls en minnesgudstjänst efter attentaten i Paris i november 2015, här firades begravningsmässan för den mördade fader Jacques Hamel.

Hela nationen har varit engagerad i att vårda denna katedral. Men inga byggnader på denna jord reses för att vara i evighet. Alla Frankrikes katedraler bär på historiens ärr och de har eldhärjats. Katedralen i Reims drabbades hårt under första världskriget men återuppbyggdes med generöst stöd från USA.

I år kommer oljeinvigningsmässan inte att firas i Notre-Dame de Paris, den kyrka där Moulins-Beaufort själv prästvigdes en gång, men han uttrycker en förhoppning om att det efter denna katastrof kommer att spira något nytt.

Red. 2019-04-16

Texten i La Croix sin helhet finns via länken här