Assisi: påven klandrar avvisandet av flyktingar

Påven Franciskus har åter gjort skarpa uttalanden mot likgiltigheten inför flyktingars situation. Alltför ofta möts de av kallsinniga människor ”som utan att anstränga sig stänger av deras rop på hjälp genom att byta TV kanal”, sade han i tisdags på religionernas fredsmöte i Assisi. Flyktingen erbjuds ofta ”avvisandets bittra ättika” liksom det en gång erbjöds Jesus. I sin meditation kritiserar han ”likgiltighetens bedövande tystnad” och egoismen hos ”dem som känner sig störda”.

focus_assisi_2016Påven Franciskus betonade, att alla som lever under krigshot eller är tvingade att lämna sina hem och utan några ägodelar ge sig av till främmande trakter, alla de är ”bröder och systrar” till den korsfäste Jesus. Dessförinnan hade påven i ett minoriterkloster nära Franciskus-basilikan ätit en gemensam måltid med tolv flyktingar från krigsområden.

I den ekumeniska bönen deltog bland andra den ortodoxa kristenhetens överhuvud patriark Bartholomeus I och ärkebiskop Justin Welby, som företrädare för anglikanska kyrkan. Efter bönen undertecknade påven och företrädare för världsreligionerna en gemensam appell som avslutning på det tre dagar långa fredsmötet.

Franciskus anlände till Assisi på tisdag förmiddag. Där hade sedan söndagen omkring 500 representanter för ett dussintals religioner varit samlade för att föra religionsdialogen framåt.

Kathpress 2016-09-20