Att hitta Pippi i Astrid

av ANNA NICK
När en film om en världsberömd författare inspirerar en att skriva om den, då har filmen förmodligen nått sitt mål. Filmen ”Unga Astrid” baseras på verkliga händelser i Astrid Lindgrens liv och berättar om hennes liv innan hon blev en känd författare.

Året är 1923 och vi möter en ung Astrid Ericsson som med sina flätor, sitt fräcka sätt att prata och mod i alla tänkbara situationer påminner om Pippi Långstrump. I Astrids hemort Vimmerby kallas hon för ”Vimmerbys Selma Lagerlöf” och snart blir den 16-åriga Astrid anställd som assistent i redaktionen för Vimmerby Tidning.

På tidningsredaktionen träffar hon också den man som kommer att förändra hennes liv drastiskt. Astrid ingår en affär med den 30 år äldre redaktören Reinhold Blomberg och blir gravid, något som snabbt hade kunnat bli en offentlig skandal i den lilla orten Vimmerby. Hennes föräldrar skickar därför Astrid till Stockholm där hon börjar en utbildning till sekreterare. Några månader senare föds hennes son Lars i hemlighet i Köpenhamn där Astrid måste lämna honom hos en adoptivfamilj.

Filmens fokus ligger på Astrid Lindgrens utveckling från ett barn, som växer upp tillsammans med tre syskon på en bondgård i Småland, till en ung och självständig kvinna som klarar sig själv i storstaden Stockholm. ”Du klarar det, Astrid!”, får hon höra många gånger. Och Astrid klarar mycket. Hon är självständig, tänker fritt och vill leva sitt liv efter egen övertygelse. Första steget till detta liv är ett jobb som sekreterare på Kungliga Automobilklubben och sedan hennes bråk med Reinhold Blomberg. En liten lägenhet ger Astrid dessutom möjligheten att ta sonen Lars hem till sig.

”Unga Astrid” slutar vid den punkt i Astrid Lindgrens liv som snart kommer att betyda ännu en stor omvandling för henne. Och från den punkten är hennes liv mer bekant för den stora allmänheten. Det är ca år 1930. Hon möter Sture Lindgren som hon kommer att gifta sig med, hon börjar skriva berättelser för barn och hon kommer att bli den berömda och älskade författare som är känd över hela världen. Hon klarar allt med mod och hennes alldeles unika kreativitet.

Skådespelaren Inger Nilsson i
David Hellboms film ”Pippi”.

Även om filmen inte visar mycket om Astrid Lindgrens liv som författare ser man dock mycket om Astrids förmåga att leka med ord och att berätta egna historier. Likaså spelar hennes kärlek till barn som präglade hennes liv en stor roll i filmen. Det är allmänt bekant att många händelser från Astrid Lindgrens barndom ligger till grund till hennes böcker. Med lite fantasi kan man också se det i filmen: Astrid själv påminner om Pippi Långstrump, bilder av det småländska landskapet kring Bullerbyn och Emil i Lönneberga, hennes syskons vårskrik är något som också Ronja Rövardotter gör, liksom döden och sjuka barn är ett tema i Bröderna Lejonhjärta.

Också kyrkan spelar en betydande roll i ”Unga Astrid”. Familjen Ericsson lever ett kristet liv och bor på en bondgård som församlingen i Vimmerby äger. Den unga och ogifta dotterns graviditet blir en chock för föräldrarna Ericsson. Att ha ett barn utanför äktenskapet är något som står helt emot deras och kyrkans konventioner i Sverige på 1920-talet. Och det är förstås något som kan anses som olämpligt i kyrkliga kretsar också i vår tid. Men även om vissa konventioner i kyrkan består än idag så möter vi lyckligtvis ofta människor som trots allt visar förståelse – ett utomäktenskapligt barn är inte längre en skandal. Först när föräldrarna ser att Astrid har utvecklat sig till en ansvarsfull mor som klarar att stå på egna ben börjar de öppna sig igen för sin dotter och sitt barnbarn. De är inte längre rädda för konsekvenserna och det som församlingen kommer att tycka och säga om Astrid.

Astrid Lindgren, 1924.

I filmens sista scen ser man Astrid Lindgren sittande i kyrkan i Vimmerby – en ung och modern kvinna som är glad över det som hon har nått hittills i sitt liv och som vet att hon kan lever sitt liv som hon vill, oberoende av vad andra kommer att tycka eller säga om henne. Hon vet att hon kommer att klara allt.

Den dansk-svenska filmen ”Unga Astrid” hade premiär i Sverige den 14 september 2018. Huvudrollen Astrid tolkas på ett autentisk och berörande sätt av den 25-årige skådespelaren Alba August. I synnerhet anhängare av Astrid Lindgren och hennes berättelser kommer att njuta av den två timmar långa filmen. Men också de som vill bli inspirerade av en ung kvinna med en stor talang att berätta historier. Och som har modet att stå upp för det hon brinner för: barn, jämställdhet och rättvisa.

Att ha modet att gå sin egen väg utan att alltid göra det som omvärlden förväntar sig av en och att våga säga till sig själv ”Jag klarar det!” är något som är viktigt för alla människor – även i vår tid.

Det som filmen vill lära tittaren om Astrid Lindgren kan sammanfattas med Astrid Lindgrens egna ord ur Rasmus på luffen: ”Låt därför livet bära med sig vad det vill, och låt mig vara stark nog att ta emot vad det bjuder.”

Anna Nick 2018-10-16