Bedragare försökte lura Vatikanbanken

Vatikanens säkerhetstjänst har gripit två män, som försökte lura Vatikanens finansinstitut, IOR. Det rapporterar den italienska nyhetsbyrån ANSA och hänvisar till den italienska finanspolisen. En holländare och en amerikan ska ha försökt föra in falska skuldebrev till ett värde av flera tusen miljarder dollar. De hävdade att de var nära förtrogna med två kardinaler. Deras avsikt var att kunna öppna en kreditlinje för att kunna handla på den internationella marknaden, rapporterar italienska medier.

De båda männen greps dock redan vid ingången till Vatikanstaten, sedan de hade försökt undvika att bli kontrollerade av Vatikanens vakter. I samband med detta hittades de falska skuldebreven och den italienska finanspolisen informerades. Vatikanbanken uppgav samtidigt att de båda männen inte var kunder hos banken. Dessutom hade inte avtalat någon tid där.

Bedrägeriet avslöjades tack vare de nya reglerna mot penningtvätt, som gäller i Vatikanen. Den italienska finanspolisen genomsökte de båda misstänkta bedragarnas hotellrum, där bärbara datorer, telefoner och nederländska och malaysiska pass beslagtogs.

Båda männen är polisanmälda i Vatikanen och kommer att ställas inför italiensk domstol, i enlighet med det gällande fördraget mellan Italien och Vatikanen. Det var första gången som Vatikanens vaktstyrka och italiensk polis samverkade på detta sätt i en gemensam operation.

Kathpress 2014-03-30