Begränsningsåtgärder anpassade för gudstjänster föreslagna

Regeringen har i dag föreslagit nya begränsningsåtgärder för en rad olika verksamheter i samhället, däribland gudstjänster. Förslaget ska ut på remiss och beräknas träda i kraft under mars månad. Här kan man ta del av regeringens pressmeddelande och presskonferensen som hölls i morse kl. 08.15.

En tolkning av förslaget från Kulturdepartementet och Socialdepartementet är att det ligger i linje med de önskemål som Sveriges kristna råd tidigare har yttrat. För mer information, läs presidiets brev till regeringen ”Kyrkoledare önskar mer konsekventa pandemiregler” och hitta samlad information om kristna gemenskaper under pandemin på sidan ”Kyrkorna och Coronaviruset”.

Måndagen den 15 februari skrev för övrigt kardinal Anders Arborelius, biskop i Stockholms katolska stift, ett brev i vilket han påminde om vikten av att följa coronarestriktionerna och han inskärpte betydelsen av att katolska församlingar följer Folkhälsomyndighetens och regeringens rekommendationer. Här kan du ladda ner biskopens brev.

Red. 2021-02-17

Rättelse angående förslagens eventuella ikraftträdande, sannolikt alltså någon gång under mars månad, införd den 18 februari kl. 14.