Benedictus XVI ångrar inte att han avgick

”Det finns inte två påvar. Påven är en enda.” Det bekräftade Benedictus XVI ånyo i ett samtal på måndagen med tidningen Corriere della Sera, och samtidigt försvarade han att han avgick den 28 februari 2013. ”Det var ett svårt beslut. Men efter bästa förstånd och efter att rådfrågat mitt samvete fattade jag det, och jag anser att jag gjorde rätt”, sade den tidigare påven. Några av hans ”något ’fanatiska’ vänner” är fortfarande arga och har inte velat acceptera detta beslut.

Som exempel nämnde den förre påven ”konspirationsteorier”, som har dykt upp efter hans avgång. ”Vissa säger att det var på grund av Vatileaks-skandalen” och andra ”på grund av en komplott från gaylobbyn”, medan andra menade att skälet till Benedictus XVI avgick var fallet med den traditionalistiske Lefebvre-biskopen Richard Williamson. Dessa personer ”vill inte tro på att det var frågan av ett medvetet fattat beslut. Men mitt samvete är rent.” Hans privatsekreterare ärkebiskop Georg Gänswein betonade redan på söndagskvällen för webportalen TGcom24, att Benedictus XVI ännu efter 8 år fortfarande är övertygad om att han gjorde rätt i att avgå.

Franciskus Irakresa ”mycket viktig”

Om påven Franciskus förestående resa till Irak uttalade sig hans föregångare med oro. Det är ”en mycket viktig resa”, menar Benedictus XVI. Dessvärre företas den under en mycket besvärlig tid, vilket gör den till en farlig resa, med tanke på såväl säkerhetsaspekter som covid-19. ”Jag kommer att vara med Franciskus i mina böner.”

Enligt tidningen berörde samtalet två gånger politiska ämnen. Benedictus har informerat sig om Italiens nya ministerpresident Mario Draghi. Han hoppas intensivt ”att denne ska lyckas lösa krisen”. Draghi är ”en man som uppskattas mycket även i Tyskland”.

Den förre påven uppskattar enligt uppgift den nya presidenten i USA, Joe Biden, som person. ”Han är katolik och troende och personligen är han emot abort”, konstaterade Benedictus XVI. Dock kommer Biden som president, att ansluta sig till det demokratiska partiets linje. När det gäller genderpolitik har Benedictus ”ännu inte riktig förstått” vad Biden har för uppfattning.

Enligt Corriere varade mötet med Benedictus XVI 45 minuter. Den tidigare biskopen av Rom talade med låg och svag men tydlig stämma. Emellanåt hjälpte ärkebiskop Gänswein till att tolka vad som sades, och då nickade Benedictus bekräftande.

Kathpress 2021-03-01

Detta är en nyhetstext